Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelkään köyhyyden siirtyvän minunkin lapsilleni

Muistan, miltä huoneeseeni kantautunut äitini itku kuulosti hänen murehtiessaan, kuinka pärjäämme seuraavaan kuuhun.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Helsingin Sanomien juttu Riikasta ja köyhyydestä (Elämä 7.7.) herätti minussa paljon tunteita ja muistoja elämästäni.

Duunarivanhempani erosivat, kun olin 4-vuotias, ja äitini pääosin elätti minut ja veljeni pienellä palkallaan. Meillä oli iloinen koti, jossa yritettiin jatkuvasti keksiä lapsille tekemistä ja virikkeitä, jotka eivät maksaisi mitään. Meitä kannustettiin ihmettelemään, oppimaan ja pyrkimään johonkin.

Olenkin hankkinut korkeakoulututkinnon, matkustanut ja saanut oman alani töitä, vaikkakin aina pätkätöinä. Olen pyrkinyt pääsemään pois köyhyyden ja kouluttamattomuuden noidankehästä – elämään toisenlaista elämää kuin vanhempani. Osittain olenkin onnistunut.

Silti köyhyys on suurin pelkoni. Muistan, miltä huoneeseeni kantautunut äitini itku kuulosti hänen murehtiessaan, kuinka pärjäämme taas ensi kuuhun.

Osasin jo hyvin nuorena laskea kaikki ostokset ruokakaupassa, koska rahaa oli yleensä käytettävissä vain tietty summa. Teen tätä joskus vanhasta tottumuksesta edelleen, vaikka enää minun ei tarvitse.

Opin myös varhain tyytymään ja olemaan pyytämättä. Minusta tuli juuri jutussa kuvattu pikkuaikuinen, joka huolehti jatkuvasti kaikesta.

Tässä on tietysti ollut hyviäkin puolia. Ymmärrän rahan arvon enkä pidä materiaa niin tärkeänä kuin ystävyyttä ja ihmissuhteita. Annan myös helposti pois jotain, mitä joku muu tarvitsee enemmän kuin minä.

Toisaalta en ota suuria riskejä elämässäni, sillä en luota siihen, että kaikki menee hyvin.

Odotan esikoistani, ja köyhyyden pelkoni on kasvanut raskausaikana. Pelkään, että en voi tarjota lapselleni mitään parempaa yrityksistäni huolimatta. Pelkään siirtäväni hänelle köyhyyden ja näköalattomuuden taakan, joka ei lähde pois, vaikka mitä tekisi.

Olen hyvässä työssä, mutta määräaikainen sopimukseni loppuu äitiysloman aikana. Minulla ei ole työtä, johon palata. Pelkään, että minunkin lapseni joutuu kuuntelemaan, kuinka äiti itkee epätoivoaan öisin.

Haluaisin kirjoittaa tämän omalla nimelläni, mutta en voi tehdä niin vanhempieni vuoksi. Heille asia on aivan liian arka.

Voiko kohtaloaan muuttaa?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat