Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasten harrastusten hinnat ovat karanneet käsistä

Ei ole kenenkään edun mukaista, että lahjakkaat ja innokkaat lapset jäävät monesta paitsi vain siksi, ettei vanhempien oma tekeminen yksin riitä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien juttu Riikasta (HS 7.7.) toi sydäntä raastavalla tavalla esille pienituloisten lapsiperheiden arjen Suomessa.

Kun vanhemman tulot eivät riitä kuin perustarpeisiin, moni asia jää lapselta kokematta. Perheen köyhyys heijastuu myös lapsen sosiaaliseen hyväksyntään muiden lasten parissa. Tällä on kauaskantoisia seurauksia lapsen kehityksen kannalta.

Vaikka jutun perusteella Riikalle kuuluukin nykyisin hyvää, suurin osa lapsista ja nuorista ei ole yhtä vahvoja. Moni saman kokenut lapsi olisi luovuttanut, ja vanhempien taakka olisi siirtynyt yhteiskunnan harteille. Lapsen täysi potentiaali olisi jäänyt saavuttamatta.

Jokainen vanhempi tekee kaikkensa lastensa eteen. Vanhemmat tekevät myös kaikkensa löytääkseen rahat ja ajan, jolla lapsi saa harrastaa ja oppia uusia asioita. Ei ole kuitenkaan kenenkään edun mukaista, että lahjakkaat ja innokkaat lapset jäävät monesta paitsi vain siksi, ettei vanhempien oma tekeminen yksin riitä.

Lapsiperheiden vaikeassa arjessa ei ole kyse vain hallituksen leikkauspolitiikasta, vaan ongelmat juontavat syvemmälle. Jääkiekkolegenda Raimo Helminen on kertonut, että mikäli harrastusmaksut olisivat hänen lapsuudessaan olleet nykytasoa, hänen perheellään ei olisi ollut varaa hänen jääkiekkoharrastukseensa.

Sama on tapahtunut myös jalkapallossa, jonka vuosimaksuissa ei enää puhuta sadoista vaan tuhansista euroista. Suuret maksut ovat todellisuutta muissakin suosituissa harrastuksissa kuten tanssissa, ratsastuksessa tai instrumentin soittamisessa.

Tämän tiedostaminen on vakava viesti niin urheiluseuroille kuin koko yhteiskunnallekin. Yhteiseksi tavoitteeksi tulisi asettaa ainakin yhden harrastusmahdollisuuden takaaminen jokaiselle lapselle. Harrastaminen on yhtä lailla osa lapsen kehitystä kuin koulutuskin.

Tuula Haatainen

kansanedustaja (sd)

sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat