Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

TTIP tekisi sote-päätösvallan käyttämisen arvaamattoman kalliiksi

Suomi voisi säätää haluamansa lait sote-palvelujen järjestämisestä, mutta hintalappu ratkaistaisiin liikejuristien hallitsemassa tuomioistuimessa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori esitti (HS Mielipide 8.7.), että EU:n ja Yhdysvaltojen neuvottelujen kohteena oleva TTIP-kauppasopimus ”ei tuo yksityisille sote-palveluntuottajille (– –) mitään investointisuojaan perustuvaa oikeutta uhata tai vaatia Suomen valtiolta korvausta vaarantuneista voitoista tai investointien tuotto-odotuksista”.

Kyseessä on merkittävä virhe. Neuvottelujen kohteena olevassa EU:n komission esityksessä sijoitussuojasta todetaan seuraavaa (suomennokset kirjoittajien):

Mikäli valtio on tehnyt sijoitusten kannattavuutta koskevan esityksen, joka ”loi sijoittajalle oikeutetun odotuksen ja johon sijoittaja luotti päättäessään tehdä sijoituksen” mutta jonka valtio myöhemmin mitätöi, TTIP:n riidanratkaisuelin saa määrätä valtion korvaamaan sijoittajalle valtion toimenpiteiden ”pakkolunastusta vastaavan vaikutuksen”. Tämä määritellään vaikutukseksi, joka ”vie sijoittajalta omaisuuden olennaisia ominaisuuksia sijoituksen suhteen” tavalla, joka ”näyttäytyy ilmeisen liiallisena”. Näin jopa siltäkin osin, että valtio kohtelee yhtiöitä keskenään yhdenvertaisesti.

Vuori on siinä oikeassa, että Suomi voisi TTIP-sopimuksen osapuolena säätää haluamansa lait sote-palvelujen järjestämisestä. Komission esittämässä muodossa TTIP ei poistaisi tätä oikeutta. Sen sijaan se määrää tämän oikeuden harjoittamiselle arvaamattoman hinnan, jonka euromäärä ratkeaa liikejuristien hallitsemassa, uudessa erillisessä tuomioistuimessa.

Toivomme, ettei brexit-henkinen keskustelukulttuuri leviä Suomeen laatulehdistöä myöten. Asiavirheen korjaus on tärkeää senkin takia, että TTIP-keskustelussa on jaksettava huomioida kanneoikeuden lisäksi monia muita asioita.

Myös EU:n ja Kanadan välinen Ceta-sopimus antaa yhtiöille – sote-sektorin suuret veroparatiisiyhtiöt mukaan luettuina – oikeuden vahingonkorvausten esittämiseen valtioille uuden ylikansallisen oikeuskäytännön kautta.

Ceta-sopimusta on syytä kannattaa tai vastustaa olennaisesti samoin perustein kuin TTIP:tä, mutta Ceta-sopimuksen ratkaisu näyttäisi tulevan ensin käsittelyyn.

Thomas Wallgren

Helsinki

Ville-Veikko Hirvelä

Ruovesi

Roope Kanninen

Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat