Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siirtymämaksulle on hyvät perustelut

Suuret muutokset markkinaosuuksissa johtaisivat veronkorotuksiin. Tämä vältettäisiin Kevan ehdottamalla siirtymämaksulla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Finanssialan keskusliiton varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari pyrkii tyrmäämään Kevan esityksen siirtymämaksusta, joka otettaisiin käyttöön sote-uudistuksen yhteydessä (HS.fi 7.7.).

Maksulla turvattaisiin se, että eläkelupauksista kyetään pitämään kiinni korottamatta veroja, jos julkisen ja yksityisen sektorin palveluntuottajien markkinaosuudet muuttuvat paljon sote-uudistuksen yhteydessä.

Markkinaosuuksien muutosten takia työeläkkeiden maksutulot muuttuvat eri eläkejärjestelmien välillä, mutta eläkevastuut eivät alene yhtä nopeasti. Suuret muutokset markkinaosuuksissa johtaisivat veronkorotuksiin. Tämä vältettäisiin Kevan ehdottamalla siirtymämaksulla.

Sote-uudistuksessa valinnanvapaus ja yhtiöittämisvelvoite toteutetaan lailla. Sen aiheuttamat ongelmat on myös hyvä ratkaista etukäteen lailla. Kyse on suurimmasta henkilöstön siirrosta maamme historiassa. Sitä ei voi verrata tavanomaisiin markkinamuutoksiin yksityisellä sektorilla.

Siirtymämaksua maksettaisiin työeläkejärjestelmien, ei yksittäisten yhtiöiden välillä. Kasvava osapuoli maksaisi vähenevälle. Maksu tasaisi markkinamuutoksesta syntyviä kasvavan työeläkejärjestelmän maksujen alennusmahdollisuuksia ja vähenevän järjestelmän maksujen korotuspaineita. Maksu lisäisi eläkejärjestelmän vakautta.

Siirtymämaksuja on käytetty aiemmin esimerkiksi VR:n, Postin ja VTT:n yhtiöittämisten yhteydessä. Vuonna 2013 Etla esitti samankaltaista mallia ratkaisuksi kuntasektorin ja yksityisen sektorin ”markkinaosuuksien” muutosten eläkerahoitusvaikutusten poistamiseksi.

Timo Kietäväinen

toimitusjohtaja

Keva

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat