Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapset kyllä keksivät maksuttomia harrastuksia, jos siihen annetaan mahdollisuus

Hämeenlinnassa pelattiin talvella katulätkää ilman suojuksia. Kaikilla ei ollut luistimia, eikä lähellä ollut jäärataa, joten pelipaikkana oli jäinen sivutie, kirjoittaa Matti Seppälä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kansanedustaja Tuula Haatainen (sd) kirjoitti (HS Mielipide 10.7.), miten lasten harrastusten hinnat ovat karanneet käsistä. Hänen mielestään urheiluseurojen ja yhteiskunnan yhteiseksi tavoitteeksi tulisi asettaa ainakin yhden harrastusmahdollisuuden takaaminen jokaiselle lapselle. Pitäisikö siis sosiaalisin perustein kustantaa ratsastusta, keilailua, riippuliidäntää, golfia tai jääkiekkoilua ja muuta mukavaa sen mukaan, mitä lapsi keksii pyytää?

Kirjoitus sai minut pohtimaan omia maksuttomia harrastuksiani kouluiässä. Pelasimme Vaasassa koulun jälkeen sulana aikana päivittäin jalkapalloa palokujalla. Onneksi yhdellä kavereista oli nahkainen jalkapallo. Silloin Vaasassa oli kaksi mestaruussarjan joukkuetta, VIFK ja VPS, ja niissä idolimme pelasivat, mutta me emme.

Perheeni muutti Hämeenlinnaan. Siellä pelattiin talvella katulätkää ilman suojuksia. Kaikilla meillä ei ollut luistimia, eikä lähellä ollut jäärataa, joten pelasimme jäisellä sivutiellä. Kesällä kokoonnuttiin yhdelle tyhjälle tontille harjoittelemaan kippiä ja jättiläistä itse rakennetulla rekillä. Minä en koskaan oppinut jättiläistä, mutta meistä yhdestä taisi tuli voimistelunopettaja.

Lukioaikana Turussa kävimme kaveriporukassa läksyjen jälkeen iltakävelyillä keskustassa, eikä sekään maksanut kuin toisinaan kioskilla syödyn nakkisämpylän. Kävellessä kehiteltiin kaikenlaisia ajatuksia. Maailma parani paljon. Siinä sivussa vilkuiltiin hieman tyttöjä.

Polkupyörillä tehdyt linturetket aiheuttivat ainoastaan eväskustannuksia. Ensi alkuun vain yhdellä meistä oli isältään lainattu kiikari käytössä. Harrastuksen edetessä muidenkin kaulaan ilmestyi kiikareita, usein joulun jälkeen.

Urheiluseurat rahastavat pelimahdollisuudella ja valmennuksella rankasti. Yhteiskunnan velvollisuus ei voi olla kustantaa ammattiurheilijoiden koulutusta. Kaikista halukkaista ei sellaisia kehity, ja epäonnistumisista voi olla rahan menon lisäksi myös ikäviä seurauksia lapsen kehitykselle.

Lasten oma luovuus on paljon tärkeämpää kuin maksulliset harrastukset. Lapset kyllä keksivät tekemistä, kunhan yhdessä toimimiseen annetaan mahdollisuuksia.

Esimerkiksi urheilukentät näyttävät jostain syystä kovin autioilta virallisten seurojen harjoitusten väliaikoina. Onkohan niillä käyttökieltoja?

Matti Seppälä

luonnonmaantieteen professori

Hämeenlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat