Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki näyttää häiritsevän epäsiistiltä

Hoidetaanko viheralueita huonosti siksi, että nykyiset kaupungin päättäjät kaavoittavat ne kuitenkin tonteiksi?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Matkailu avartaa – ainakin se sai huomaamaan, että kotikaupunkini Helsinki on todella epäsiisti eikä meillä ole keskustan muutamaa pikkupuistikkoa lukuun ottamatta minkäänlaista puistokulttuuria.

Baltiassa on toisin. Onpa kaupunki tai kylä miten pieni tahansa, sen sydämiä ovat isot ja todella hyvin hoidetut puistot, joissa on vehreitä nurmikkoalueita ja kauniita kukkaistutuksia. Puistokäytävät ovat kuin viivoittimella vedetyt. Myös talojen pihat ovat hyvin hoidettuja ja teiden varret niitettyjä.

Riiassa taksikuski ihmetteli, ovatko suomalaiset niin köyhiä, että meillä ei ole varaa pitää puistoja, kun ihailin kaupungin runsasta puistotarjontaa.

Erinomaista puistokulttuuria on myös Lontoossa, jossa puisto on kävelymatkan päässä mistä tahansa kohteesta. Puistot ovat kaupunkilaisten henkireikiä, ja niissä todella viihdytään.

Erittäin myönteisen puistoelämyksen tarjosi myös Malmön kaupunki. Puistoalueita on kilometreittäin, ja niiden teemat vaihtelevat tiheästä havumetsiköstä vanhoihin tammirivistöihin, labyrintteihin ja erittäin vaihtelevaan kasvillisuuteen. Myös vesiaiheet ja ankkalammikot ovat hyvin rakennettuja – niitä on mukava ihailla kauniilla penkillä istuen.

Malmössä istutuksissa ei ole säästelty mielikuvitusta. Puistoalue on myös suosittu turistikohde opasteineen.

Varhainen kulkija huomasi, että roskat siivotaan pois heti aamulla, puistokäytävät harataan ja kaupunkien katukäytävillä luudat heiluvat.

Kotona odotti toisenlainen todellisuus. Koillis-Helsingissä Maatullinaukiolla samat roskat pyörivät vuodesta toiseen – sen siivoaminen ei kuulu kenellekään.

Yleisimmät kasvilajit kaupungin viheralueilla ovat takiainen, koiranputki, nokkonen ja voikukka, ja nurmialueet rehottavat polvenkorkuisena. Puistokäytävät ovat lähes kadonneet rikkaruohojen alle.

Puistolan palloiluhallin, kuten monen muunkin rakennuksen, seinustaa koristaa nokkosaita, ja alueen rumpukaivoissa asustaa rottayhdyskunta. Pohjois-Helsingin lukion aita repsottaa ruostuneena.

Maatullinpuiston arboretumista on jäljellä vain hutera metallikehikko. Ojat ja pientareet pursuavat roskia, pajukkoa ja valtavia takiaispuskia. Ainoa siisti nurmi on Salotien jalkapallokentällä, mutta sinne tavallisella tallaajalla ei ole asiaa.

Hoidetaanko viheralueita huonosti siksi, että nykyiset kaupungin päättäjät kaavoittavat ne kuitenkin tonteiksi? Näin Maatullinpuistolle on jo tehty. Annetaan viheralueen ränsistyä, niin sitä ei enää kukaan kaipaa. Hävettää olla helsinkiläinen!

Merja Drake

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat