Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensisijainen turva vuotaa viimesijaiselle

Hallitus tuottaa sosiaalipolitiikan rinnalle köyhyyspolitiikkaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) kommentoi (HS Mielipide 9.7.) HS:n juttua (8.7.), jossa kolme tutkijaa puhui lapsiperheiden köyhyydestä. Olin yksi noista tutkijoista.

Hallitus ei mahdollisesti tunnista ongelmaa ensisijaisen sosiaaliturvan vuotamisesta vähimmäisturvaan. Riskiperustainen sosiaaliturva vakuuttaa meidät sairautta, työttömyyttä, ikääntymistä, lapsen saamista, työkyvyttömyyttä ja muita sosiaalisia riskejä vastaan. Tämä vakuutus takaa perusturvan ilman tulo- tai tarveharkintaa.

Viimesijainen sosiaaliturva, vähimmäisturva – tutummin toimeentulotuki – taas on syyperusteista ja tarveharkintaista: jokainen tukipäätös tehdään yksilöllistä harkintaa käyttäen.

Zyskowicz jätti kertomatta, että hallitus leikkaa 25:tä eri sosiaaliturvaetuutta, joista osa koskee suoraan lapsiperheitä. Leikkausten kasautumisvaikutus voi olla suuri osalla perheistä. Päivähoitomaksujen korotukset nyt köyhyysrajan yläpuolella eläville perheille saattavat yhdessä muiden leikkausten ja maksukorotusten kanssa ajaa yhä suuremman määrän ihmisiä ja perheitä köyhyysrajan alapuolelle ja vähimmäisturvan saajiksi.

Toimeentulotuen menot ovat jo nykyisellään yhtä suuret kuin 1990-luvun laman aikana. Ei siksi, että tuensaajia olisi yhtä paljon, vaan koska sitä pitkäaikaisesti saavia ihmisiä on paljon. On siis todellinen riski, että ensisijaiselta sosiaaliturvalta pudotaan viimesijaisen toimeentulotuen varaan entistä pidemmiksi ajoiksi.

Samaa on nähtävissä myös palveluissa, kun kallis vuokra-asuminen vuotaa asunnottomuuteen ja asunnottomien palveluihin ja työvoimapalvelut kolmannen sektorin kuntouttavaan työtoimintaan. Hallitus tuottaa sosiaalipolitiikan rinnalle köyhyyspolitiikkaa.

Hallituksen perääntymiset omista ehdotuksistaan kertovat toivottavasti paineesta, jota tutkijat, järjestöt ja sosiaaliturvan todelliset asiantuntijat eli sen varassa eläjät ovat luoneet.

Maria Ohisalo

köyhyystutkija, valtiotieteiden maisteri

vihreiden varapuheenjohtaja

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat