Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omavaraisuus ei ole harhainen ajatus

Ilman laajaa ja monipuolista kotimarkkinatuotantoa olemme yhä pahenevassa pulassa, sillä suuryrityksemme ovat pieniä verrattuna ylikansallisiin suuryrityksiin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Vapaakaupan vastustaminen on taas trendikästä, vaikka omavaraisuus on harhainen ajatus, kirjoitti Annukka Oksanen (HS Talous 9.7.). Hän jatkoi ikään kuin varmuuden vuoksi, että nykymaailmassa kansallinen omavaraisuus on mahdottomuus.

Oksanen ei ole huomannut, että maailman suuryritykset ovat havitelleet vapaakauppaa ainakin kaksisataa vuotta. Nykymaailmaa on tietoisesti muutettu suuyritysten lobbauksen ansiosta siihen suuntaan lopettamalla maailman tullisopimus GATT ja korvaamalla se maailman kauppajärjestöllä WTO:lla.

Aiemmin vaikutusvallan laajentaminen tapahtui valtioiden taloudellisella ja sotilaallisella voimalla. Nyt ensisijassa WTO:n sopimuksen turvin ylikansalliset suuryritykset pyrkivät laajentamaan vaikutusvaltaansa. Sanakirjat nimittävät tällaisia laajentumispyrkimyksiä imperialismiksi.

Kun Suomessa toteutettiin pääomien, tavaroiden ja palvelusten vapaa liikkuminen, ulkomaisten suuryritysten tuonti ylivoimaisilla resursseilla kaatoi 50 000 pk-yritystä. Se oli omavaraisuuden alasajon alkusoitto.

Teollisuus myytiin ulkomaalaisille, ja tavaratuotantoa siirrettiin pois maasta. Työttömyys ja pääomien vienti maasta räjähtivät käsiin.

Jokaiselle on selvää, että enemmistöllä maailman maista ei ole teoreettisiakaan mahdollisuuksia täydelliseen omavaraisuuteen. Mutta sekin lienee selvää, että omavaraisuuden aste voi olla pieni tai suuri.

Meillä tuonti on kaksinkertaistunut, mikä on heikentänyt tuotannon omavaraisuutta. Olisimme voineet korvata suurimman osan tuonnin kasvusta omalla tuotannolla ja siten vähentää työttömyyttä, kasvattaa lisäarvoa sekä lisätä julkisia tuloja. Ilman laajaa ja monipuolista kotimarkkinatuotantoa olemme yhä pahenevassa pulassa, sillä suuryrityksemme ovat pieniä verrattuna ylikansallisiin suuryrityksiin.

Omavaraisuus on siis kaikkea muuta kuin harhainen ajatus. Vanhan sananlaskun mukaan ”älä luota vieraan apuun”. Mitä laajempaa on omavaraisuus, sitä laajempaa on riippumattomuus. Se on myös monipuolista turvallisuutta.

Kai Kontturi

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat