Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähiöiden taloyhtiöt istuvat rahakirstun päällä

Asuntoyhtiöiden omistamalle, väljästi rakennetulle tonttimaalle voisi pystyttää uusia asuinrakennuksia, joista saaduilla tuloilla voitaisiin rahoittaa tulevia putkiremontteja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkaupunkiseudun tonttipulasta puhutaan paljon, mutta se olisi ratkaistavissa.

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla on paljon 1960–1970-luvuilla rakennettuja lähiöitä, jotka on rakennettu väljästi. Metropolialueella, esimerkiksi Itä-Helsingissä, oli nelisenkymmentä vuotta sitten käynnissä massiivinen asuntotuotanto, jota ohjasi sen ajan lähiöideologia. Näihin lähiöihin voitaisiin rakentaa paljon lisää kerrostaloja.

Maat ovat kuitenkin paljolti yksityishenkilöiden ja asunto-osakeyhtiöiden omistuksessa, joten maiden kehittäminen vaatii maanomistajien aktiivisuutta ja aloitteellisuutta.

1960–1970-lukujen asunto-osakeyhtiöissä on lähivuosina putkiremonttibuumi. Miten rahoittaa kallis remontti? Pahimmillaan päätöstä lykätään vuosi vuodelta sen vuoksi, että remontti kustannuksineen hirvittää taloyhtiöiden asukkaita. Samaan aikaan taloyhtiöt kuitenkin istuvat rahakasan päällä, kun ne omistavat tonttimaata, jolle voisi mahtua uudisrakennuksia.

Täydennysrakentamista ei kannata toteuttaa hinnalla millä hyvänsä. Pitää myös muistaa kunnioittaa lähiöiden ominaispiirteitä ja toteuttaa hankkeet siten, että lähiöiden hyvät asiat säilyvät. Kun täydennysrakentaminen toteutetaan fiksusti, lähiön ominaispiirteet huomioiden, väljien lähiöiden täydennysrakentaminen iskisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Myyntitulo voi pienentää putkiremontin kustannuksia merkittävästi. Samalla helpotetaan pääkaupunkiseudun asuntopulaa, joka on merkittävä yhteiskunnallinen ongelma.

Lisäksi täydennysrakentaminen voisi omalta osaltaan olla vaikuttamassa siihen, että palvelut säilyvät alueella.

Kun nyt ikärakenteeltaan yksipuolisiin lähiöihin muuttaa nuoria ja lapsiperheitä, myös palveluiden kysyntä säilyy vireänä. Päiväkoteihin ja kouluihin riittää tulijoita. Ruokakauppakin pysyy kotikulmilla.

Täydennysrakentaminen asunto-osakeyhtiön maalle vaatii yleensä kaavamuutoksen. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma, koska pääkaupunkiseudun kunnat suhtautuvat täydennysrakentamiseen erittäin myönteisesti. Onhan kaupunkienkin etu rakentaa jo olemassa olevien palveluiden ja infrastruktuurin ääreen.

On siis taloyhtiöistä kiinni, miten ne haluavat hyödyntää omistamaansa maata: putkiremontin rahoittamiseksi ja uusien kotien rakentamiseksi vai tyhjinä? Oma etu ja yhteiskunnan etu ovat tässä tapauksessa sama asia.

Laura Kiijärvi

kaupunkikehitysarkkitehti

Emilia Ruutiainen

täydennysrakentamisen

palveluvastaava, Fira Oy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat