Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki on hoitanut sosiaalista asuntotuotantoa hyvin

On kohtuutonta syyttää kaupunkia asuntojen hintojen kalleudesta silloin, kun se koskee vapaita yksityisiä markkinoita.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsinki pelkää laskea asuntojen hintaa, kirjoitettiin kaupunkisivuilla (HS 29.6.) raflaavasti. Kaupunkia syytettiin vähäisestä tonttitarjonnasta ja liiallisesta sääntelystä. Taas kerran uskotaan hintojen laskevan tontteja lisäämällä. Vaikka asuntojen tarve on kyltymätön, markkinat (rakentajat) kyllä osaavat sovittaa tuotantonsa niin, ettei ylikuumeneminen laske hintoja ja voittoja.

Lama-aikana rakentajat mieluummin purkivat kapasiteettia kuin rakensivat hintasäänneltyä arava-tuotantoa, eikä suhdanteita muutenkaan ole käytetty lisäämään halvempia asuntoja.

Helsingissä on maapulaa, jonka lieveilmiönä syödään viheralueita ja arvokkaita kulttuuriympäristöjä. Aiheesta on kirjoitettu HS:n mielipidesivuilla ja esitetty väestötavoitteen rajoittamista.

Kaupunkisivujen jutussa syitä korkeisiin hintoihin etsittiin rakentamisen sääntelystä, autopaikoista ja vammaismitoituksista. Varmaan autopaikkoja on mitoitettu asukasrakenteen ja julkisen liikenteen tarjonnan perusteella, mutta asukkailla on muitakin liikkumisen tarpeita. Pysäköintialueissa täytyy ottaa huomioon myös asukasrakenteen muuttuminen.

Pitääkö vammaiset yleisen vammaismitoituksen sijaan keskittää omiin taloihin? Jos asukas vammautuu, pitääkö hänen etsiä vammaisasunto suppeilta markkinoilta? Yleiset asumista parantavat määräykset tuskin nostavat asuntojen hintoja, jotka määräytyvät markkinoiden ja maksukyvyn mukaan. Asumisen hintaa nostavat sen sijaan kaikki ostovoimaa lisäävät tuet.

Helsingin kaupunki on toteuttanut asuntojen hintoja laskevaa ja sosiaalista asuntotuotantoa esimerkillisesti. Mainittakoon hitas-tuotannon aloittaminen, maa- ja tonttipolitiikka, vuokra-asuntojen tuottaminen ja oma asuntorakennuttaminen. Kaupungilla on 50 000 vuokra-asuntoa, ja niiden vuokra jää jopa puoleen vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista.

Helsingissä on yksityisiä tontteja, joihin on vaikea puuttua. Kaupunki säätelee asuntojen hintoja yksityisten maiden kaavoituksessa ja kaupungin tonttien luovutuksissa. On kohtuutonta syyttää kaupunkia asuntojen hintojen kalleudesta silloin, kun se koskee vapaita yksityisiä markkinoita.

Heikki Komokallio

entinen kaupunginarkkitehti

Kerava

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat