Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijaksi ei kelpaa kuka tahansa

On virkistävää kuulla uusia ajatuksia, mutta asiantuntijalausunnot eivät ole viihdettä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kun uutisvirrassa vedotaan asiantuntijoihin, kyse on ohjelman kuvituksesta. Asiantuntijan käsite on hämärtynyt samalla, kun tieteellistä tietoa vaaditaan poliittisten päätösten perustaksi.

Jopa yliopistorahoituksen mullistuksen tärkeä osa eli strategisen tutkimuksen neuvoston perustaminen on osa tätä keskustelua. Kun julkisen keskustelun asiantuntijalausunnot ovat kuitenkin milloin mitäkin, ymmärtää pääministerin turhautumisen kaiken maailman dosentteihin.

Vaikka eksaktien tieteiden ja ihmistieteiden totuudet ovat lähtökohtaisesti erilaisia, tieteelliseksi todeksi ei saa väittää puhdasta mielipidettä.

Siksi työmarkkinajuristin ei toivo olevan asiantuntija työmarkkinahistoriassa, keskiajantutkijan Lähi-idän nykyisissä sodissa eikä kansainvälisten suhteiden professorin kouluampumisissa.

Yliopistojen kannalta oman nimen näkyminen on tärkeää. Siksi entisiä johtajia palkataan professoreiksi ilman vertaisarvioitua tieteellistä pätevyyttä, ja uutisten kommentoijiksi tarjotaan tohtorikoulutettavia. Tietokirjailijatkaan eivät ole usein tieteellisiä asiantuntijoita.

Tutkimuslaitosten ja yliopistojen ero on merkittävä. Edelliset ovat ajatushautomoja, joiden tutkijoilla on poliittinen missio. Tieto ei riipu arvomerkkien koosta, mutta asiantuntemuksenkin määrä kasvaa omakohtaisen ja jatkuvasti vertaisarvioidun tutkimustyön myötä.

Asiantuntijan on tajuttava omat rajansa ja sanottava ei, kun ei ole tutkinut asiaa tieteellisesti. Vastuu on myös tiedotusvälineillä: ammattitoimittajan pitää tajuta, että sama tutkimusjohtaja ei voi olla kaikkien kysymysten asiantuntija.

Jokaisella on oikeus mielipiteeseen, ja on virkistävää kuulla uusia ajatuksia. Asiantuntijan lausuntoon viitattaessa vedotaan kuitenkin tieteelliseen tietoon, eikä se ole viihdettä. Yleisöllä on oikeus luottaa siihen, että sille kerrotaan tieteellisiä totuuksia.

Voisiko ohjelmanvirran kuvitukseen käytettävästä henkilöstä käyttää jotakin toista nimitystä?

Jukka Korpela

professori, Joensuu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat