Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erityisasumisen kiinteistöverotus on monissa kunnissa kohtuutonta

Kuntien verotustulkinta perustuu yli 20 vuotta vanhaan päätökseen, jolloin Suomessa ei vielä edes ollut nykyisenkaltaista erityisryhmien hoiva-asumista.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomessa asuu kymmeniätuhansia pienituloisia ympärivuorokautista apua ja tukea tarvitsevia vanhuksia, kehitysvammaisia tai mielenterveysongelmaisia palveluasunnossa, joka on heidän kotinsa. Asunnoista on tehty asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain mukaiset vuokrasopimukset. Asukkaat saattavat asua kodeissaan kymmeniä vuosia.

Asukkaat ovat kuitenkin joutuneet hyvin eriarvoiseen asemaan verrattuna muihin suomalaisiin, sillä monissa kunnissa näitä koteja ei ole verotuksellisesti tarkoitettu vakituiseen asumiseen. Näin ollen asumista verotetaan rakennuksen yleisen kiinteistöverokannan mukaan. Vero saattaa olla kaksin- tai kolminkertainen verrattuna vakituisen asumisen kiinteistöveroon.

Kuntien verotustulkinta perustuu yli 20 vuotta vanhaan päätökseen. Sitä tehtäessä Suomessa ei vielä edes ollut nykyisenkaltaista erityisryhmien hoiva-asumista.

Esimerkiksi Raaseporissa yleinen kiinteistövero on 1,35 prosenttia ja vakituisen asumisen vero 0,37 prosenttia. Tässä tapauksessa rakennuksen yleisen kiinteistöveron mukaan verotettavat asukkaat maksavat kodistaan noin 30 euroa kuukaudelta enemmän veroa kuin jos rakennusta verotettaisiin vakituisen asumisen verokannan mukaan.

Linjausta on perusteltu muun muassa sillä, että palvelutalot eivät ole pysyvään asumiseen tarkoitettuja asuinrakennuksia, koska asukkailla ei ole omaa keittiötä vaan yhteinen keittiö ja oleskelutilat. Tulkinnassa ihmetystä lisää se, että opiskelija-asunnot tai -asuntolat yhteisine keittiöineen ja kylpyhuoneineen saavat vakituisen asumisen verokohtelun.

Epätasa-arvo kunnanvaltuustojen verotuskäytännössä korostuu entisestään, koska verotuspäätösten tulkinta vaihtelee kunnittain. Joissakin kunnissa on ilman perusteluja muutettu palvelutalon verotusta vakituisesta asumisesta yleiseen verokantaan. Tämä myös hankaloittaa taloyhtiöiden budjetointia ja asukasvuokran määritystä.

Suomessa on tavoitteena vähentää laitoshoidon paikkoja ja siirtää erityisasumista yhä enemmän kodinomaiseen asumiseen. Tällainen laintulkinta ei ainakaan edistä asiaa.

On tärkeää, että kunnat muuttavat ohjeistustaan 2010-luvun asumista vastaavaksi ja korjaavat kiinteistöverokäytäntöään. Heikompiosaisten eriarvoinen kohtelu on lopetettava.

Marja Kokko

toimitusjohtaja, Tyvene Oy

(omistaa 1 650 palveluasuntoa)

Tino Nurmi

toimitusjohtaja, Arttuasunnot Oy

(omistaa 1 539 palveluasuntoa)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat