Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Velkajärjestely on mahdollinen myös köyhille

Velkojen järjestelemiseksi on eri keinoja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkirjoituksessa (HS 10.7.) käsiteltiin velkaantumista ja keinoja veloista selviytymiseksi. Kirjoituksessa sivuttiin mm. Takuusäätiön velkajärjestelyä ja todettiin, että ”kaikkein köyhimmät päätyvät velkajärjestelyyn vain harvoin, sillä heille ei myönnetä luottoa”.

Kirjoituksesta saattoi saada sen virheellisen käsityksen, että köyhien velkoja ei voi järjestellä. Velkojen järjestelemiseksi on eri keinoja: Takuusäätiön velkajärjestely – tarkasti ottaen Takuusäätiön takaus järjestelyluotolle – on yksi keino muiden ohessa. Edellä sitaateissa oleva teksti pätee Takuusäätiön takaaman järjestelyluoton suhteen: kyseessä on luotto, joka on maksettava kokonaisuudessaan takaisin, ja luotonmyöntäjä ja takaaja haluavat varmistua siitä, että luotonsaajalla on riittävä ja pysyvä maksukyky luoton maksamiseksi takaisin.

Käräjäoikeuden myöntämä yksityishenkilön velkajärjestely on viimesijainen velkojenjärjestelykeino, ja se on kohdistettu nimenomaan maksukyvyttömille henkilöille. Käräjäoikeuden myöntämään velkajärjestelyyn voi siis päästä, vaikka velkojen maksukykyä ei olisi lainkaan.

Käräjäoikeuden myöntämistä velkajärjestelyistä merkittävä osa on niin sanottuja nollaohjelmia, joissa velallinen ei siis maksa velkojaan osaksikaan. Edellytyksenä käräjäoikeuden velkajärjestelylle on aina se, että velallisen maksukyvyttömyys voidaan tulkita pysyväksi; myös työtön voi päästä velkajärjestelyyn silloin, kun työllistyminen on epätodennäköistä.

Vuonna 2015 käräjäoikeuksien myöntämien velkajärjestelyjen määrä oli noin 3 500 kappaletta. Takuusäätiön myöntämien järjestelylainojen takausten määrä samana aikana oli 322 kappaletta.

Erkki Leistén

johtava talous- ja velkaneuvoja

Satu Sjöblom

lakimies, Helsingin kaupungin talous- ja velkaneuvonta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat