Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ovatko perussuomalaiset oikeistopopulisteja?

Perussuomalaiset tunnustautuivat vaaliohjelmassaan populisteiksi, mikä tuntuu erikoiselta, koska populismia koskevassa kirjallisuudessa käsite esitetään kielteisesti värittyneenä, kirjoittaa Jyrki Jokinen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Perussuomalaisista eronnut Maria Tolppanen luonnehti Suomen Kuvalehden haastattelussa (8.7.) entistä puoluettaan oikeistopopulistiseksi. Tolppanen kertoi jättäneensä puolueen sen harjoittaman hallituspolitiikan vuoksi. Mutta onko hänen tulkintansa perussuomalaisista oikea?

Perussuomalaisten vaaliohjelma vuodelta 2011 – ennen jytkyvaaleja – määrittelee puolueen kansallismieliseksi ja kristillissosiaaliseksi. Puolue ei usko rahanvaltaan eikä vasemmistolaiseen järjestelmävaltaan. Keskeistä on, että kaikki lähtee ”ihmisyydestä”, joka on yhteisöllistä. Ohjelmassa myös todetaan suoraan, että perussuomalaiset kannattavat ”populistista eli kansan suosioon nojaavaa demokratiaa”. Tämä nähdään vastakkaisena ”elitistiselle” eli ”byrokraattiselle” demokratiakäsitykselle.

Aivan olennaista näiden määrittelyjen lisäksi on perussuomalaisten toiminnan lähtökohta, ”suomalainen kulttuuri” ja ”suomalainen kansansuvereniteetti”, joka poikkeaa täysin muista kansoista.

Tämä on tyypillistä oikeistopopulismille yleensä. Mitä ilmeisimmin tästä nousevat perussuomalaisiin usein liitetyt maahanmuutto- ja EU-vastaisuus, jopa rasismi. Ilman vahvoja kannanottoja näissä teemoissa ei vuoden 2011 jytkyä olisi tullut. Slogan ”Missä EU, siellä ongelma” oli vaalivoiton takana.

Perussuomalaiset siis tunnustautuvat itse populisteiksi, mikä tuntuu erikoiselta, koska populismia koskevassa kirjallisuudessa käsite esitetään kielteisesti värittyneenä: populismi on kansansuosion hankkimista tunneperäisillä poliittisilla lausunnoilla ja vastuuttomilla lupauksilla. Oikeistopopulismi on ennen kaikkea poliittisia vallanpitäjiä vastustava liike.

Tässä kontekstissa on kunnioitettavaa, miten hyvin Timo Soini on saanut puolueensa eduskuntaryhmän lojaaliksi hallitukselle. Toisaalta puolueen liikkuvat äänestäjät eivät ole enää mukana.

Jyrki Jokinen

valtiotieteiden tohtori

Forssa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat