Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suora kansanäänestys on riskipeliä

Meidän tulee luottaa valitsemaamme parlamentaariseen demokratiaan, kirjoittaa Jarmo Kalm.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Viimeksi Britannian brexit-äänestys osoitti, ettei kansanäänestyksen lopputulos useinkaan edusta kansan mielipidettä. Britanniassa voittaneella puolella ei ollut toimintaohjelmaa eikä johtoa. Vaalien jälkeen Skotlanti haluaa erota Englannista, ja samoja ajatuksia on pohjoisirlantilaisten mielissä. Molemmat haluavat olla EU:n jäseniä, ehkä. Irlanti haluaa liittyä EU:hun yhtenäisenä saarena, ehkä.

Olisiko sittenkin pitäydyttävä edustuksellisessa demokratiassa, jossa kansa valitsee vastuulliset päättäjät äänestämällä? Valittujen edustajiemme on tehtävä päätökset parlamentaarisessa järjestyksessä. Meillä se tarkoittaa eduskunnan ja presidentin valintaa suoralla kansanäänestyksellä. Molempien instituutioiden tehtävät on määritelty perustuslaissa, joten rulettivaaleilta vältytään.

Asiat ovat niin monimutkaisia, että lopputulosta ei voida jättää lobbareiden tai viestintätoimistojen varaan. Lobbareita ja toimistoja ei pidä mitenkään aliarvioida hyvässä eikä pahassa. Varoittavana esimerkkinä on esimerkiksi Yhdysvallat, jossa presidenttikilpaa käydään jopa valheellisilla argumenteilla.

Meidän tulee luottaa valitsemaamme parlamentaariseen demokratiaan. Äänestäessämme annamme omalta osaltamme päätösvallan eduskunnalle. Olkaamme tarkkoja ja äänestäkäämme isänmaamme asioita parhaalla tavalla hoitavaa henkilöä.

Jarmo Kalm

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat