Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maaseudun tulevaisuus on kaikkien käsissä

Meidän kaikkien suomalaisten pitää havahtua ostamaan suomalaista ruokaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jaakko Lähteenmaa kirjoitti (HS Merkintöjä 9.7.) maaseudun muutoksista mökkiläisen näkökulmasta. Yhteenvetona oli se, että vireä maaseutu on kaikkien etu. Tähän on maaseudun asukkaana helppo yhtyä.

Kirjoituksessa ei kuitenkaan otettu huomioon isoa yhteiskunnallista muutosta: maaseudullakin elintavat ovat varsin urbaaneja.

Vapaa-ajalla ja perheiden harrastamisella on iso merkitys. Jos työtä ja toimeentuloa on tarjolla kaupungeissa ja niiden ympäristöissä, ei ole ihme, että suomalaiset muuttavat yhä enemmän taajamiin, minkä seurauksena esimerkiksi kyläkoulujen oppilasmäärät vähenevät. Kyläkoulujahan perustettiin pakkoraossa sodan jälkeen, kun suurille ikäluokille piti järjestää oppivelvollisuuden edellyttämä opetus. Kyläkoulut olivat siis ratkaisu yhteen ongelmaan 1940–1960-luvuilla, mutta ne eivät ole sitä enää.

Maaseudun tulevaisuutta ei turvata pelkästään mökkiläisten kesäviikonloppujen ruokaostoksilla, vaan tukemalla maaseudun peruselinkeinoja ympäri vuoden. Me kaikki suomalaiset voimme omilla kulutusvalinnoillamme antaa tukemme tuottajille ja ostaa suoraan heiltä ja heidän omistamiltaan osuuskunnilta puhdasta suomalaista ruokaa ympäri vuoden, ei vain kesälomalla.

Maaseudulla voivat asua vain ne, joilla on turvattu toimeentulo. Nyt etenkin suomalaisten ruoantuottajien toimeentulo on vakavasti uhattuna. Viime kevään EU-tukien maksatuksen viivästyminen oli monella tilalla totinen paikka. Mitähän maassa olisi tapahtunut, jos palkkatyöläisten palkka olisi viivästynyt usealla kuukaudella? Meidän kaikkien suomalaisten pitää havahtua ostamaan suomalaista ruokaa.

Kilpailulainsäädäntöämme on kehitettävä siihen suuntaan, että maaseutukunnat voivat nykyistä enemmän tehdä hankintoja esimerkiksi oman kunnan elintarvike- ja palvelujen tuottajilta ilman että se nähdään kilpailulakien vastaisena.

Rakennus- ja maankäyttölain tulkintaa tulee väljentää niin, että asuminen kesämökeillä ympärivuotisesti tulee mahdolliseksi. Tämä edellyttää kuntien rakennusvalvonnan uudenlaista ohjausta ja keskitettyä valvontaakin.

Rantarakentamiseen tulee suhtautua myönteisesti, koska siten maaseutukuntiin saadaan enemmän asukkaita. Tähän liittyen verolakejakin pitää muuttaa niin, että varsinainen kotikunta ja mahdollinen muu asuinkunta voivat tulevaisuudessa tasata kansalaisen maksamat verot – etenkin, kun kansalaiset saavat vapaasti valita perustason sote-palvelutkin.

Yksittäiset kunnat rakentavat nopeita laajakaistayhteyksiä. Niiden avulla maaseutuasuminen ja moderni työnteko tulevat paremmin mahdollisiksi. Valtiovallan on aktiivisesti tuettava tätä toimintaa, koska liittymien hinnat nousevat korkeiksi eikä monilla kunnilla ole niihin varaa.

Uhkana tosiaan on, että viimeiset sammuttavat valot, jollei maaseutua nähdä entistä tärkeämpänä. Maaseutukunnat eivät yksin kykene tilannetta korjaamaan.

Parhaillaan iso osa suomalaisista nauttii lomastaan maaseudulla. Luultavasti he haluavat tehdä niin myös tulevaisuudessa. Ratkaisun avaimet ovat siis meidän kaikkien suomalaisten käsissä.

Rainer Zeitlin

kunnavaltuuston 1. vpj (kok)

maakuntavaltuutettu, Pälkäne

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat