Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lippumme kunnioitus menee joskus liian pitkälle

Monet kuvittelevat yhä, ettei lippua saa koskaan pestä tai korjata ja että se on aina hävitettävä polttamalla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

”Urheilijat häpäisevät lippunsa”, kirjoitti Ritva Nyqvist (HS Mielipide 11.7.). Hän paheksui yleisurheilun EM-kisoissa näkemäänsä, kun voittajat pyyhkivät hikiset kasvonsa omaan lippuunsa tai niistivät siihen. Se onkin kieltämättä sopimatonta.

Kaikki kansat eivät kuitenkaan suhtaudu omaan lippuunsa samalla pyhällä vakavuudella kuin suomalaiset. Britit tekevät Yhdistyneen kuningaskunnan lipusta sohvatyynyjä tai torkkuhuopia – joskus kalsareita. Monissa varsinkin anglosaksisissa maissa lipulla kosketetaan kevyesti maata, kun juhlatilaisuuksissa tervehditään valtionpäämiestä. Suomessa sitä ei saa tehdä millään lipulla, olipa se kansakunnan, armeijan tai jonkin muun yhteisön lippu. Jokaisella kansakunnalla on omat tapansa.

Suomen lipun kunnioitus on joskus mennyt liian pitkälle ja saanut hullunkurisia piirteitä. Monet kuvittelevat yhä, ettei lippua saa koskaan pestä tai korjata ja että se on aina hävitettävä polttamalla.

Suomen lippu pitää nimenomaan pestä säännöllisesti. Likaista tai rikkinäistä lippua ei sovi nostaa salkoon. Polttaminen tai hävittäminen yleensä on puolestaan tuhonnut paljon varhaista lippuhistoriaamme. Jos lipun hävittää polttamalla, sitä ei ainakaan ole syytä tehdä julkisesti pihalla. Hyviä lippuohjeita videoineen on sisäministeriön nettisivuilla.

Valtion ja kuntien laitoksilla on vielä eräs kummallinen liputustapa. Vaikka rakennuksen edessä seisoisi rivi salkoja, Suomen lippu nostetaan liputuspäivinä vain yhteen niistä. Yksinäinen lippu viestii laiskuudesta ja ikään kuin julistaa, että liputetaan vain periaatteen vuoksi, koska on pakko. Tämä on yksinkertaisesti rumaa.

Julkisten rakennusten edessä soisi näkevän Suomen lipun lisäksi useammin myös Euroopan unionin lipun. Keski- ja Etelä-Euroopassa se on aivan tavallista.

Markku Koponen

heraldikko, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat