Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jatkuvuuden puute on tieteen heikkous

Kun tutkimuksen painopisteen vaihtaminen 1–5 vuoden välein on pikemminkin sääntö kuin poikkeus, tutkijan paras osaaminen saattaa joutua vajaakäyttöön.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jukka Westermarck valitteli (HS Mielipide 9.7.) Suomen tutkimusrahoituksen niukkuutta ja ehdotti yhdeksi korjaukseksi urapolkujen luomista akatemiarahoituksen jatkoksi. Ajatus on kehittelemisen arvoinen, koska se tarjoaisi mahdollisuuden parantaa jatkuvuutta, joka on yksi Suomen tutkimuksen suurimmista heikkouksista.

Yliopistotutkimus on käytännössä hanketutkimusta, sillä opettajien aika menee opetukseen. Hankerahoitusta ei kuitenkaan riitä kuin murto-osalle hakijoista. Jopa erinomaisille tutkijoille voi tulla katkoksia.

Jatkuvuutta heikentävät myös aihepiiriltään rajatut haut sekä käytännön pakko tähdätä ajankohtaisiin tai muodikkaisiin aiheisiin. Kun tutkimuksen painopisteen vaihtaminen 1–5 vuoden välein on pikemminkin sääntö kuin poikkeus, tutkijan paras osaaminen saattaa joutua vajaakäyttöön. Osaamisen syventämiselle ei ole edellytyksiä.

Riskejäkään ei ole varaa ottaa, jolloin tulokset ovat enimmäkseen vanhan toistoa. Hakemuksissa käytännössä edellytetty tohtoritehtailu kärjistää epäjatkuvuutta entisestään.

Näillä edellytyksillä suuria tutkimuslinjoja voidaan vetää ainoastaan huippututkimusyksiköissä, jos niissäkään. Suurten läpimurtojen todennäköisyys jää väkisinkin pieneksi.

Westermarckin ehdottamat ja sopivasti resursoidut urapolut toisivat yliopistotutkimukseen punaisia lankoja, joiden varassa tutkimuksen laatu voisi kohota laajemmaltikin. Silloin meillä olisi hieman entisten henkilökohtaisten ylimääräisten professuurien kaltainen järjestelmä, jonka painopiste olisi selkeästi tutkimuksessa kuitenkaan opetusta unohtamatta.

Valtakunnallinen valintaprosessi Suomen Akatemian kautta olisi kuitenkin aikaisempaa yliopiston tekemää valintaa luontevampi.

Kalevi Salonen

Kaustinen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat