Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vammaispalveluja tarvitsevien räätälöidyt tarpeet on otettava huomioon paremmin

Vammaisten tai muiden hauraiden ihmisten palvelujen valinnanmahdollisuuksissa on huolehdittava, ettei lainsäädännössä jätetä näitä ryhmiä yksinään kamppailemaan palveluntuottajien armoille.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Risto Burman ja Markku Virkamäki (HS Mielipide 4.7.) sekä Jarmo Sillanpää (HS Mielipide 9.7.) tarttuivat ajankohtaiseen hankintalakiehdotukseen, joka vaikuttaa vammais- ja muiden sote-palveluiden hankintaan. Kirjoittajat vaativat, että vammais- ja elämän mittaiset erityispalvelut tulisi jättää hankintalain ulkopuolelle. Avoin massahankinta ei sovi vammaispalveluiden tai vastaavien pitkälle räätälöityjen palveluiden hankintaan. Kirjoittajat viittaavat myös nykyisten sote-palvelujen kilpailuttamis- ja hankintaprosessien erilaisuuteen eri EU-maissa, vaikka hankintadirektiivi on yhteinen. Jaan heidän huolensa.

Eduskunnan käsittelyyn lähetetty hankintalakiehdotus ei välttämättä korjaa nykyisiä niin sanottuja kolmannen sektorin räätälöityjen erityispalvelujen hankintoihin ja kilpailutuksiin liittyviä ongelmia, ellei eduskunta korjaa sitä. Suorahankinnan nykyinen sadantuhannen euron raja-arvo on naurettavan pieni erityispalveluissa. Kuntien hankinta- ja kilpailuttamisohjeet poikkeavat toisistaan, ja eri EU-maiden meitä väljemmät tulkinnat hankintadirektiivistä antavat muissa maissa joustavia palvelujen hankintamahdollisuuksia. Se hämmästyttää.

Olisi tärkeää, että sote-uudistus, valinnanvapaus ja hankintalait sovitetaan yhteen niin, että esimerkiksi vammaispalveluiden tai vastaavien palveluiden hankinnat ja mahdolliset kilpailutukset ottavat huomioon eri palveluja tarvitsevien räätälöidyt tarpeet nykyistä paremmin. Se voisi tarkoittaa sitä, että hankintaraja-arvo nostettaisiin lakiehdotuksen viidestäsadastatuhannesta eurosta kaksin- tai kolminkertaiseksi samalla, kun suorahankinnoista tehdään entistä helpompia. Lisäksi olisi toivottavaa, että eduskunta voisi rajata osan sote-palveluista hankintalain ulkopuolelle.

Sote-uudistuksessa ehdotettu kolmannen sektorin rooli palvelujen tuottajana isojen kansainvälisten terveysjättien rinnalla tuntuu hämäykseltä, ellei sektorin toimintatapoja oteta huomioon kilpailuttamisessa. Sekin olisi hankintalaissa selvitettävä.

Vammaisten tai muiden hauraiden ihmisten palvelujen valinnanmahdollisuuksissa on huolehdittava, ettei lainsäädännössä jätetä näitä ryhmiä yksinään kamppailemaan palveluntuottajien armoille. Tärkeää on myös, että hankintaan ja kilpailutukseen liittyvät direktiivin tulkinnat ovat yhdenvertaiset eri EU-maissa.

Maija Anttila

sote-lautakunnan puheenjohtaja

kaupunginvaltuutettu (sd), Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat