Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimeentulotuen Kela-siirto ei takaa tasavertaista kohtelua

Lasten harrastusmenot ovat yksi esimerkki siitä, kuinka täydentävän toimeentulotuen summat voivat vaihdella kunnittain merkittävästi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Perustoimeentulotuen myöntäminen siirtyy ensi vuonna kunnilta Kelan tehtäväksi. Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen eli harkinnanvaraisen tuen myöntää tulevaisuudessakin kunta.

Toimeentulotuen Kela-siirrolla tavoitellaan kansalaisten tasavertaista kohtelua asuinkunnasta riippumatta, ja samalla kansalaiset saisivat tarvitsemansa tuet yhdeltä luukulta.

Siirto ei kuitenkaan vaikuta harkinnanvaraisen tuen myöntämisperusteisiin ja euromääriin, jotka kunnat saavat itse määritellä – tosin sosiaali- ja terveysministeriön löyhän ohjeistuksen raameissa.

Esimerkiksi lasten harrastusmenoihin kunta voi myöntää täydentävää toimeentulotukea. Tuen määrä kuitenkin vaihtelee merkittävästi jopa naapurikunnittain: kun kunnassa A asuva saa 15-vuotiaan lapsensa harrastukseen täydentävää toimeentulotukea 500 euroa vuodessa, voi naapurikunnassa B asuva saada samanikäisen lapsen harrastukseen vain 200 euroa vuodessa. Ero on merkittävä, eikä se selity alueellisen hintatason tai tapauskohtaisen harkinnan perusteella. Kunnat soveltavat niiden sosiaalilautakunnissa vahvistettuja toimeentulotukiohjeita.

Lasten harrastusmenot ovat vain yksi esimerkki siitä, kuinka täydentävän toimeentulotuen summat voivat vaihdella kunnittain merkittävästi. Toivon, että toimeentulotuen Kela-siirron ohella sosiaali- ja terveysministeriössä kiinnitettäisiin huomiota myös harkinnanvaraisen tuen yhdenmukaistamiseen.

Siiri Saastamoinen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat