Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Roskaa ja romua on myös maaseudulla

Suomenkielisen ja ruotsinkielisen maaseudun siisteydellä on kuitenkin eroa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Merja Drake päivitteli mielipidesivulla (HS 11.7.) Helsingin epäsiisteyttä: ”Meillä ei ole keskustan muutamaa pikkupuistikkoa lukuun ottamatta minkäänlaista puistokulttuuria.” Hän vertasi Helsinkiä Baltian maiden, Lontoon ja Malmön puistojen kauneuteen. Yleinen roskaaminen on meillä yleistä, siivoaminen ei kuulu kenellekään.

Vähän samanlaisia ajatuksia tuli mieleeni, kun ajelin viikonloppuna Somerolta Häntälän notkojen kautta Saloon ja sieltä Perniön ja Kiskon kauniiden maisemien läpi Billnäsiin ja Fiskarsiin.

Ruotsinkieliselle rannikkoseudulle siirryttäessä tuntui vähän samalta kuin olisi ylittänyt rajan roska-Italiasta kauniiseen Sveitsiin. Maalaistalojen pihat olivat siistejä, autonromuja ei näkynyt missään, talot ja ulkorakennukset olivat hyvässä maalissa ja pihat tiptop-kunnossa. Historiaa kunnioittavien isäntien pihapiireissä ei näkynyt kammottavia satametrisiä konehalleja.

Tietysti ruotsinkielisilläkin seuduilla on 1960-luvulta tähän päivään ulottuvaa rumaa liike- ja teollisuusrakentamista. Kaikki ei ole pelkkää idylliä.

Silti joutuu kysymään, miten tässä on näin päässyt käymään. Onko kysymys mentaliteettieroista? Ovatko ruotsinkielisillä alueilla asuvat ihmiset suomenkielisiä valistuneempia? Kunnioittavatko he enemmän perinteitä? Vaurauskaan ei voi olla selittävä tekijä esteettiselle maalaismaisemalle.

Pertti Toukkari

Kuusankoski/Somero

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat