Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joudun vastoin tahtoani pitämään välivuoden

Ehkä minustakin tulee se lahjakas, sisukas, tavoitteellinen ja motivoitunut suomalaisnuori, joka lähtee aivovuotona maailmalle, kirjoittaa Roosamari Hannukkala.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa on keskusteltu yliopistojen valintakokeista ja niiden tarpeellisuudesta, erityisesti lääketieteen pääsykokeesta.

Veli-Matti Tiaisen ja Risto Renkosen (HS Mielipide 1.7.) mukaan pääsykoe on riittävä opiskelijavalintojen peruste. Koin jopa loukkaavana, että he perustelivat pääsykoetta seulana, joka karsii akanoista ne jyvät, jotka ”paitsi kykenevät myös jaksavat opiskella”. Ensi syksynä kaikesta intohimostani, innokkuudestani ja motivaatiostani huolimatta en saa oppia mitään uutta.

Minun ei kannata ottaa nyt syksyksi mitään muuta opiskelupaikkaa vastaan, koska muuten en olisi ensi kevään hakuprosessissa enää ensikertalaishakijoiden kiintiössä. Avoimen yliopiston väylän mahdollisuutta ei lääketieteellisessä tunneta, toisin kuin esimerkiksi kauppakorkeakoulussa. Avoimessa yliopistoissa pitäisikin voida opiskella lääketieteen perusopintoja ja hakea tämän väylän kautta opiskelemaan lääketiedettä. Tällöin pitkäjänteisyys ja määrätietoisuus palkittaisiin selkeämmin.

On kohtuutonta, että hakijalle annetaan vuodessa vain yksi viisituntinen mahdollisuus, pääsykoe, osoittaa kaikki osaamisensa. Olen täsmälleen samaa mieltä nimimerkin Turhautunut hakija (HS Mielipide 5.7.) kanssa siitä, että on käsittämätöntä, kuinka nykyisen systeemin mukaan hakija voi hakea vain yhteen yliopistoon opiskelemaan lääketieteitä.

Olen esimerkki ilman opiskelupaikkaa jääneestä nuoresta, joka joutuu vasten tahtoaan pitämään välivuoden. Yhteiskunta saa odottaa pitempään uutta veronmaksajaa vai maksanko veroni sittenkin tulevaisuudessa ulkomaille.

Olen selvittänyt mahdollisuutta lähteä opiskelemaan lääketiedettä ulkomaille kuten länsinaapuriimme, jonne portit avautuvat varmemmin lukion ylioppilas- ja päättötodistuksen avulla ilman pääsykokeita. Ehkä minustakin tulee se lahjakas, sisukas, tavoitteellinen ja motivoitunut suomalaisnuori, joka lähtee aivovuotona maailmalle.

Roosamari Hannukkala

Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat