Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastensuojelu ajetaan todella ahtaalle

Liiallinen työmäärä on jo tähänkin mennessä vaarantanut sekä työntekijöiden että asiakkaiden oikeusturvan, kirjoittaa Sanna Lokkila.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sosiaalityöntekijäpula pahenee kunnissa entisestään. Tilanne on huonoin lastensuojelussa – etenkin pääkaupunkiseudulla. Näyttää siltä, että asiaan osalliset seisoskelevat kädet taskuissa siitä huolimatta, että kyseessä ovat lasten elämässä pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavat palvelut ja yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevien avuntarve.

Edellinen hallitus nuiji viime metreillä läpi ammattihenkilölain ottamatta huomioon sen onnistumiseen tarvittavaa realistista siirtymäaikaa.

Kunnat ovat haluttomia järjestämään realistisia kouluttautumismahdollisuuksia työntekijöille, jotka kokevat raskaan työn ohessa opiskelun vaikeaksi. Yliopistoissa ei haluta miettiä sitä, onko esimerkiksi sosiologiasta tai sosiaalipolitiikasta valmistuneen maisterin aivan välttämätöntä tehdä pro gradu myös sosiaalityöstä ollakseen pätevä työhönsä.

Nykyinen hallitus on vitkutellut sijaisia koskevan uuden lainsäädännön kanssa, ja opetusministeriö myöntää aivan liian vähän rahaa sosiaalityön täydennysopintoihin. Helsingin yliopistossa täydennyskoulutuspaikan sai tänä vuonna kolme, vaikka hakijoita oli 33. Kyseessä ovat siis sellaiset hakijat, joilla on jo jokin maisteritutkinto Helsingin yliopistosta ja sosiaalityön perusopinnot suoritettuna. Suurin osa heistä työskentelee jo sosiaalityöntekijöinä, mutta he jäävät näillä näkymin työttömiksi tämän vuoden lopussa.

Tämän kaiken seurauksena myös jäljelle jäävät harvat lastensuojelun sosiaalityöntekijät joutuvat vastaamaan suuremmasta asiakasmäärästä vähemmällä henkilökunnalla. Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden juridinen vastuu omasta työstään on erittäin suuri, ja liiallinen työmäärä on jo tähänkin mennessä vaarantanut sekä työntekijöiden että asiakkaiden oikeusturvan.

Nyt hallintoviranomaisten kyvyttömyys reagoida ajoissa tilanteeseen on ajamassa lastensuojelun sosiaalityöntekijät ja asiakkaat entistä ahtaammalle. Kenen on vastuu?

Sanna Lokkila

valtiotieteiden maisteri

va. sosiaalityöntekijä, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat