Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kukkien ei anneta kukkia tienvarressa – niiton jälki on kauhistuttava

Suomessa on pari kuukautta kauniin värikästä, mutta sekin on liikaa liikenteen sujumisen kannalta, kirjoittaa Pentti Jokinen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kesä on kauneimmillaan. Kukat kukkivat, pian ne siementävät, ja ensi kesän kukkaloisto saa alkunsa. Ihannekuva valitettavasti särkyy teiden varsilla.

Minulla on ollut kesämökki vuodesta 1978 kylätien varrella Nastolan kunnassa. Nastola liittyi Lahteen vuoden alussa. Samalla muuttui tienvarsien niitto. Tähän asti kunta on hoitanut niittämisen kiitettävästi. Kukat ovat saaneet kukkia, komeita kukkaryhmiä on kunnioitettu ja väistetty. Kukat ovat saaneet siementää rauhassa, ja sitten vasta paikalle ovat tulleet traktori ja mies, työnsä ehdoton asiantuntija.

Nyt Lahti on ulkoistanut ympäristönhoidon YIT:lle, joka ei olekaan mikä tahansa pienyritys. Entinen Nastola kuuluu YIT:n Kouvolan piiriin, joka oman vastuuhenkilönsä mukaan noudattaa Pirkanmaan ely-keskuksen antamia ohjeita ja määräyksiä.

Jälki on noiden ohjeiden mukainen. Kesäkuun lopussa kukille kävi huonosti. Valtava härveli, jossa oli iso neliön muotoinen terästassu, alkoi silputa tienlaitoja. Siinä meni kaikki, jopa kokonaisia nuoria puita.

Nuorta pajukkoa kutsutaan vesaikoksi, ja se oli YIT:n mukaan syypää koko myllerrykseen. Kukat kaatuivat siinä sivussa, kun jahdattiin tätä matalaa pajukkoa.

Kouvolan vastuuhenkilön mukaan valtio saa tehdä omistamalleen maalle, mitä haluaa. Se onkin pakkolunastanut teiden varret omikseen. Meille asukkaille on jätetty sivustakatsojan rooli.

Niiton jälki on kauhistuttava. Kaikkihan jätetään tien varteen, mitään ei korjata pois. Maisema tuhotaan. Ruskeaa pajujätettä saan nyt ihailla mökkini pihalta entisen hyvin monipuolisen kukkaloiston sijaan.

Mitä Suomessa vielä ehditäänkään tehdä kiireisten autoilijoitten eteen? Kukat kuulemma haittaavat liikennemerkkien huomaamista. Suomessa on pari kuukautta kauniin värikästä, mutta sekin on liikaa liikenteen sujumisen kannalta.

Eikö ely-keskusten pitäisi normien annon ohessa kuvailla myös oikeaa niittotapaa: helli kaunista maisemaa, älä niitä kauniita kukkaryhmiä, opettele tavallisimpien kasvien kukkimisajat, kisko sitkeä vesaikko erityisen huolellisesti ja vie se mennessäsi, opettele erottamaan valtatie ja kylätie toisistaan ja säästä eritoten kyläteiden varret.

Kun ajan kotiin Lahden keskustaan päin , kaunis kukkaloisto alkaa heti vanhan kuntarajan jälkeen ja jatkuu ainakin Hämeenlinnaan saakka, kuten olen reissatessani huomannut. Kaikkialla ei siis noudateta Pirkanmaan ely-keskuksen määräyksiä vaan toimitaan asukkaitten iloksi.

Pentti Jokinen

Lahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat