Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore HS:n mielipidekirjoituksessa: Seksuaalikasvatus pitää aloittaa jo päiväkodissa

On tärkeää, että lapselle opetetaan asiallisesti, miten ja missä omaa kehoa ja toisia saa koskettaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pienen lapsen seksuaalisuus ja seksuaalikasvatus on luonnollista: uteliaisuutta, hygienian ja käytöstapojen opettelua, tunteiden hallinnan harjoittelua sekä oikeuksien ja turvataitojen opettelua. Seksuaalikasvatus on joskus myös lisääntymisen pohdintaa, kun jonkun perheeseen odotetaan vauvaa.

Monille aikuisille kasvatus tässä asiassa on luontevaa, toisia se hämmentää. Varhaiskasvattajan tulee tukea myös vanhempia kasvatustyössä, mutta miten kasvattaa tai tukea, jos tieto ja työkalut puuttuvat?

Kuitenkin lapset leikkivät tai kysyvät paljon asioita, jotka liittyvät ihastumisiin, koskettamisen sääntöihin, lisääntymiseen tai sukupuolielimiin.

On tärkeää, että lapselle opetetaan asiallisesti, miten ja missä omaa kehoa ja toisia saa koskettaa. Ilman tietoa aikuinen voi hämmentyä: onko tämä normaalia tai huolestuttavaa? Onko tämä seksuaalista?

Aikuisen hämmennys tai ahdistus voi näkyä ja siirtyä lapselle, ja myös puhumattomuus ja häpeä tarttuvat lapseen. Jos varhaiskasvatussuunnitelmasta puuttuu seksuaalikasvatus-sana, myös jatkossa ammattilaisten koulutus ja ohjeet tästä aiheesta puuttuvat.

Sanat seksuaalisuus ja seksuaalikasvatus on ilmeisesti totuttu liittämään vain nuoriin ja aikuisiin. Silloin niiden merkitykseen ehkä liitetään seksi ja asiat, jotka eivät ole ikätasoisia pienen lapsen tiedoissa ja kehityksessä.

Väestöliitossa tehdyssä lasten seksuaalikasvatus -tutkimuksessa tämä nousi vahvasti esiin. Esimerkkinä varhaiskasvattajan kommentti: ”On vaikeaa ajatella ja puhua seksuaalikasvatuksesta, koska ’seksuaalisuus’ on sanana hyvin aikuismainen. Yhdistettynä lapseen se saa aikaan epämiellyttäviä mielleyhtymiä, vaikka tiedänkin sen tarkoittavan ihan muuta.”

Samoin ajatteli vanhempi: ”Seksuaalikasvatus kuulostaa isolta ja vakavalta termiltä puhuttaessa pienistä lapsista. Jos sitä rupeaa tarkemmin miettimään, seksuaalivalistushan on sen ikäiselle ennen kaikkea esiin nouseviin kysymyksiin vastaamista ja avoimuutta.”

Seksuaalikasvatus-sanan tulisikin sisältyä varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin, jotta kaikille hahmottuisi se, että varhaiskasvatuksessa tuetaan ja suojataan lasten seksuaalisuutta. Ohjeilla vähennettäisiin aikuisten epävarmuutta, tietämättömyyttä ja ahdistusta.

Kyse on myös työhyvinvoinnista. Varhaiskasvattajille suunnatussa tutkimuksessa seitsemän kymmenestä totesi tarvitsevansa työssään taitoja suhtautua lapsen itsensä kosketteluun. Lähes puolet oli nähnyt työssään lasten tekevän sellaisia seksuaalisia tekoja, jotka voivat liittyä lapsen ei-ikätasoisiin kokemuksiin. Joka kymmenes oli kohdannut lastenvälistä seksuaalissävytteistä kiusaamista.

Näihin tilanteisiin on pakko puuttua, mutta ilman ohjeita ja koulutusta jokainen tekee, mitä näkee parhaaksi. Kun varhaiskasvattajat eivät usein keskustele näistä asioista edes keskenään, lapsetkaan eivät opi kysymään tai hakemaan apua.

Turvataidot ovat yksinkertaisia, kuten kolmen kohdan sääntö: sano ei, lähde pois, kerro aikuiselle, johon luotat! Kun lapselle annetaan iänmukaisia tietoja, taitoja ja myönteinen asenne, se antaa hyvinvoinnin eväitä koko elämälle.

Raisa Cacciatore

lastenpsykiatri, Vanhemmuuskeskuksen johtaja

Väestöliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat