Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omaishoitoa koskeva palvelusuunnitelma on tärkeä

Työ- ja elinkeinotoimisto arvioi tapauskohtaisesti, työllistyykö omaishoitajana toimiva työnhakija pää- vai sivutoimisesti omassa työssään.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Omaishoitajana toimiva Yrittävä hoitaja kirjoitti (HS Mielipide 8.7.), kuinka työttömyysturvalain muutoksen jälkeen hänen katsotaan työllistyvän yrittäjänä.

Työttömyysturvan tarkoituksena on turvata työnhakijan taloudelliset mahdollisuudet hakea työtä ja parantaa hänen edellytyksiään työllistyä. Työttömyysetuuden saaminen edellyttää, että työnhakija hakee kokoaikatyötä ja on valmis vastaanottamaan tarjottua työtä.

Omaishoitajana toimiminen arvioidaan työttömyysturvajärjestelmässä niin sanottuna omassa työssä työllistymisenä. Päätoimisesti omassa työssä työllistyvällä ei ole oikeutta työttömyysetuuteen. Omassa työssä työllistyminen katsotaan päätoimiseksi, jos sen vaatima työmäärä on sellainen, että se estää kokoaikatyön vastaanottamisen. Sivutoimisesti omassa työssä työllistyvällä on oikeus työttömyysetuuteen.

Työ- ja elinkeinotoimisto arvioi tapauskohtaisesti, työllistyykö omaishoitajana toimiva työnhakija pää- vai sivutoimisesti omassa työssään. Arvioinnissa on merkitystä omaishoitoa koskevalla hoito- ja palvelusuunnitelmalla. Jos suunnitelman mukaan kyse on kokopäiväisestä tai ympärivuorokautisesta hoidosta, kokoaikatyön vastaanottaminen ei yleensä ole mahdollista.

Työ- ja elinkeinotoimisto ottaa huomioon myös muun työnhakijan antaman selvityksen omaishoidon työllistävyydestä ja sitovuudesta. Sen sijaan omaishoitajalle maksettavan tuen määrällä ei ole merkitystä pää- tai sivutoimisuuden arvioinnissa.

Vuoden alussa voimaan tullut työttömyysturvalain yrittäjän määritelmää koskeva muutos ei vaikuttanut omaishoitajina toimivien asemaan työttömyysturvajärjestelmässä. Heidän työllistymistään arvioidaan lainmuutoksen jälkeenkin omassa työssä työllistymisenä, ei yrittäjänä.

Markku Virtanen

neuvotteleva virkamies

työ- ja elinkeinoministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat