Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoon retrolähiöiden asukkaat uhan alla

Vanhojen lähiöiden potentiaali tuntuu unohtuvan metron ja uudisalueiden tulon innossa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Laura Kiijärven ja Emilia Ruutiaisen (HS Mielipide 12.7.) mielestä pääkaupunkiseudun tonttipula olisi ratkaistavissa vanhojen lähiöiden täydennysrakentamisella. Samalla taloyhtiöt saisivat rahoitettua näköpiirissä siintävät putkiremontit.

On totta, että yksityisillä asunto-osakeyhtiöillä on mittava tonttivaranto. Lisäkaavoituksen yhteydessä rahakirstulle tulevat kuitenkin verottaja ja myös kunta.

Jos kunta kaavoittaa tontille lisärakentamista, se voi periä voimassa olevan lain mukaan lisäkaavoituksen tuomasta arvonnoususta enimmillään 60 prosenttia niin sanottuna kehittämiskorvauksena. Kunta voi myös määritellä itsenäisesti alarajan, josta kehittämiskorvausta ryhdytään perimään.

Jotta lisäkaavoituksen hakeminen kiinnostaisi taloyhtiötä, taloyhtiöllekin pitäisi jäädä kyllin houkutteleva summa euroja kirstun pohjalle verojen ja muiden kulujen jälkeen. Helsinki on täydennysrakentamista kohtaan antelias, sillä tontinomistaja on velvollinen maksamaan kaupungille korvauksen vasta, kun tontin arvo nousee miljoonalla eurolla. Sen ylittävältä osalta peritään 35 prosenttia arvonnoususta.

Espoo on puolestaan nihkeä täydennysrakentamisen kannustaja: se perii korvausta jo 250 000 euron arvonnoususta. Maksu on 40–60 prosenttia. Tästä näkökulmasta katsoen Espoo ei kanna huolta tonttipulasta eikä vanhojen lähiöiden asukkaiden remonttien rahoituksesta.

Espoo on perimmiltään lähiöiden kaupunki, mutta vanhojen lähiöiden potentiaali tuntuu unohtuvan metron ja uudisalueiden tulon innossa. Retrolähiöissä väestö ikääntyy, perhekoot pienenevät ja ostovoima hiipuu. Samaan aikaan asumiskulut uhkaavat nousta remonttikulujen vuoksi yli asukkaiden maksukyvyn.

Espoon tulisi nähdä vanhojen lähiöiden potentiaali ja käynnistää lähiöiden kehittämisohjelmat yhdessä asukkaiden kanssa. Pelkään, että ilman aktiivisia toimia tulemme näkemään ikäihmisten ennenaikaisen hakeutumisen palveluasumisen piiriin ja nuorempien asukkaiden paon lähiöistä halvempiin naapurikuntiin.

Myös hallituksen tulisi ottaa huolenaiheekseen pääkaupunkiseudun tonttipula ja retrolähiöiden korjausvajeiden rahoitus joko verohelpotuksin tai sääntelemällä kehityskorvauksen määrää.

Aulikki Pentikäinen

puheenjohtaja

Karakallio-seura

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat