Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tapiola-penkin suunnitteli Alpo Nurminen

Ohjeistusta ja käskytystä tuli ulkopuolelta – sen verran tiuhaan Nurminen juoksi luonnostensa kanssa jossain.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tapiola-penkin syntyhistoria ei täysin selvinnyt kaupunkisivujen jutusta (HS 10.7.). No, tässä tulee.

Toimin nuorena teekkarina Asuntosäätiön suunnitteluosastolla piirtäjänä ja seurasin vierestä penkin syntyä arkkitehti Alpo Nurmisen piirustuspöydällä joskus kevättalvella vuonna 1968.

Nurminen ei ehkä täysin saanut itse vastata designista. Ohjeistusta ja käskytystä tuli ulkopuolelta – sen verran tiuhaan hän juoksi luonnostensa kanssa jossain. Ohjeistusta tuli epäilemättä Carl-Johan Gottbergilta ja suunnitteluosaston johtajalta, arkkitehti Heikki Koskelolta.

Käskyjä antoi tietenkin myös Heikki von Hertzen, sillä hänen sanansa oli lakimme. Von Hertzenillä riitti energiaa ja ennen kaikkea näkemystä pieniinkin mutta miljöön kannalta merkityksellisiin suunnittelukohteisiin.

Yllätyin penkin kulttimaineesta. Ehkä tapiolalaisena silmäni on liiaksi tottunut, mutta onhan siinä tosiaan suunnittelufilosofia aika onnistunut.

Ahterituntuma on puistoistuimeksi hyvä, leveys riittää pariskunnan istuttavaksi ja keskellä olevan ”intimiteettikäsinojan” ansiosta toiseenkin päähän on helppo istua ilman tunkeilun makua. Tukevatekoisuus suojaa penkkejä vandalismilta, eivätkä ”voimamiehet” ole niitä juuri kanniskelleet tai rikkoneet. Penkin rakennekin on melko yksinkertainen, ja se on helppo valmistaa.

Kari Mökkälä

arkkitehti SAFA

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat