Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omavaraisuus tulisi Suomelle kalliiksi

Pk-yritysten kasvu ei onnistu pelkästään kotimarkkinoiden varassa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kai Kontturi perää (HS Mielipide 11.7.) omavaraisuutta. Periaatteessa Suomi pystyisi tuottamaan lähes kaiken tarvitsemansa mutta ei kuluttamaansa. Tämä vaatisi protektionismia, maailman mittakaavassa kilpailukyvyttömän tuotannon suojaamista. Jos kaikki toimisivat samoin, maailmankauppa tyrehtyisi ja hyvinvointi vähenisi.

WTO-sopimukset turvaavat vaikeinakin aikoina avoimet ja tasapuoliset pelisäännöt jäsenmaiden koosta riippumatta. Ne toimivat turvana vahvimman oikeutta vastaan, eivät voimapolitiikan välineenä. Protektionismista kärsivät suuret ja pienet, mutta globaalit suuryritykset selviävät kyllä protektionistisessakin maailmassa.

Sen sijaan pk-yritysten kasvu ei onnistu pelkästään kotimarkkinoiden varassa. Kauppapolitiikan tavoitteena on entistä enemmän parantaa erityisesti pk-yritysten kilpailumahdollisuuksia.

Kilpailu ja avoimet markkinat ovat toimineet ajurina tuottavuudelle, ulkomaisille investoinneille ja uusille työpaikoille. Menestys kansainvälisillä markkinoilla on monien suomalaisyritysten elinehto. Suomen tulevaisuus ei voi perustua markkinoiden sulkemiseen, sillä kasvumarkkinat uusille tuotteille ja palveluille löytyvät maamme ulkopuolelta.

Suomen tavara- ja palveluviennin arvo oli vuonna 2015 yli 77 miljardia euroa. Omavaraisuus on teoriassa mahdollista, mutta se tulisi Suomelle todella kalliiksi.

Simo Karetie

kauppapolitiikan johtava asiantuntija

Elinkeinoelämän keskusliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat