Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jäikö uuteen avioliittolakiin valuvika?

Jotta Suomen uusi avioliittolaki ei jättäisi tulkinnoille sijaa, sitä tulisi täsmentää.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Siviilioikeuden professori Urpo Kankaan lausunnot (esimerkiksi Yle 1.6.) sisälsivät tulkinnan, jonka mukaan uusi tasa-arvoinen avioliittolaki edellyttää kirkolta samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä. Tulkinnassa korostuu kirkon vihkimisoikeutta enemmän virkamiesoikeudellinen velvollisuus.

Laki syntyi kansalaisaloitteesta. Sen mukaan esityksellä ei puututa uskonnollisten yhdyskuntien avioliittolaissa säädettyyn oikeuteen määrätä kirkollisen vihkimisen ehdoista ja muodosta. Lakivaliokunnan mietintö korostaa, että uskonnollisilla yhdyskunnilla olisi siten jatkossakin itsenäinen oikeus päättää, vihkivätkö ne avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja.

Valiokunnan näkemys on sopusoinnussa kirkon ja valtion suhteita sekä uskonnonvapautta koskevan lainsäädännön kanssa. Suomen luterilaiselle ja ortodoksiselle kirkolle on haluttu turvata riittävä itsenäisyys.

Kankaan näkemykset julkisuudessa esiintyneiden tietojen perusteella eivät näytä olevan ristiriidattomia sen kanssa, mitä kansalaisaloite ja lakiesitystä kommentoinut lakivaliokunta korostavat, eikä sen kanssa, miten kirkon oikeutta päättää omaan toimintaansa liittyvistä kysymyksistä tulee tulkita.

Ruotsin tasa-arvoinen avioliittolaki tunnustaa kirkolle oikeuden päättää vihkimisoikeuteen liittyvistä käytännöistä. Siellä papilla ei vastoin vakaumustaan ole velvollisuutta vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Sen sijaan seurakunnan kirkkoherralla on velvollisuus huolehtia, että nämä parit saavat vihkimiseen liittyvät palvelut.

Jotta Suomen uusi avioliittolaki ei jättäisi tulkinnoille sijaa, sitä tulisi vastaavasti täsmentää.

Suomen hallituksen tulisi tehdä tästä esitys eduskunnalle hyvissä ajoin ennen maaliskuuta 2017, jolloin uusi laki tulee voimaan. Tällöin lain vihkimisoikeutta korostava sisältö saa sille kuuluvan arvon.

Veikko Pöyhönen

opetusneuvos

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat