Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poikkeuksellisen julkisuuden tulee voida vaikuttaa tuomioon

Rikoksesta aiheutunut julkisuus voi tekijän näkökulmasta merkitä jopa tuntuvampaa seurausta kuin tuomioistuimen langettama rikosoikeudellinen rangaistus.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkirjoituksessa (HS 8.7.) kritisoitiin rikoksen saaman julkisuuden vaikutusta tuomiota lieventävänä perusteena. Kirjoituksen taustalla oli Helsingin hovioikeuden antama ratkaisu pyöräilijän kuolemaan johtaneessa, paljon julkisuutta saaneessa asiassa.

Hovioikeus päätyi kohtuullistamaan pyöräilijän kuoleman aiheuttaneelle tuomittua vankeusrangaistusta muun muassa tapauksen saaman julkisuuden perusteella. Pääkirjoituksessa tätä pidettiin ongelmallisena ja katsottiin, että oikeuslaitoksen ja journalistien tulisi pysyä omilla reviireillään.

Pääkirjoituksessa omaksuttu näkemys ei vastaa voimassa olevaa oikeustilaa. Rikoslain mukaan tekijälle tuomittavaa rangaistusta voidaan kohtuullistaa hänelle rikoksesta johtuneen tai tuomiosta aiheutuvan muun seurauksen vuoksi. Vallitsevan näkemyksen mukaan rikoksesta aiheutuva poikkeuksellinen julkisuus voi olla tällainen lievempään rangaistukseen johtava rikoksesta johtuva muu seuraus.

Julkisuudella ei tarkoiteta yksinomaan rikosuutisointia vaan asian saamaa julkisuutta yleisesti. Vastaavaa käytäntöä noudatetaan myös muun muassa Ruotsissa.

Oikeuskäytännössä asian saaman poikkeuksellisen julkisuuden lieventävään vaikutukseen on suhtauduttu melko pidättyväisesti. Lähtökohta on perusteltu, mutta joskus julkisuus on kuitenkin syytä ottaa huomioon rangaistusta mitattaessa. Rikoksesta aiheutunut julkisuus voi tekijän näkökulmasta merkitä jopa tuntuvampaa seurausta kuin tuomioistuimen langettama rikosoikeudellinen rangaistus. Julkisuus saattaa johtaa myös muihin seurauksiin, kuten työpaikan menetykseen tai vaikka ongelmiin yksityiselämässä.

Rikosoikeudellisen järjestelmän toiminnassa tulee olla sijaa kohtuusarvioinnille, jossa tarkoituksena on tekijälle aiheutuvien tarpeettomien haittojen välttäminen. On siis aivan luonnollista, että poikkeuksellista julkisuutta tulee voida pitää rangaistusta lieventävänä seikkana.

Lisäksi on huomattava, että kaikkia vakaviakaan rikoksia ei kuitenkaan käsitellä julkisuudessa, joten poikkeuksellisen julkisuuden vaikutus tuomioon on melko harvinaista.

Saattaa olla, että julkisuudelle tullaan antamaan useammin merkitystä tuomiota alentavana perusteena. Rikosuutiset leviävät nykyisin nopeasti sosiaalisen median välityksellä. Julkisuus saattaa näin olla laajempaa kuin aikaisemmin.

Journalismin sääntöjen mukaan toimivan valtamedian ohella toimii nykyisin myös vastuuttomia toimijoita. Nämä toimijat kirjoittavat aktiivisesti ja värittyneesti rikosasioista. Tämäkin valitettava kehityssuunta on otettava tuomioistuimissa huomioon.

Rikostuomiota ei tule kuitenkaan lieventää tavanomaisen rikosuutisoinnin perusteella. On luonnollista, että rikoksista uutisoidaan, eikä se ole rikoksentekijöille yllätyksellistä tai kohtuutonta. Tapauskohtaisesti tuomioistuimella tulee kuitenkin olla mahdollisuus arvioida, mikä merkitys asian saamalla poikkeuksellisella julkisuudella on tekijän kannalta.

Sakari Melander

rikosoikeuden apulaisprofessori

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat