Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pulaa sosiaalityöntekijöistä voi helpottaa kehittämällä työoloja ja palkkausta

Asiakkaiden avun tarpeeseen vastataan parhaiten pysyvien ja riittävän sosiaalialan koulutuksen saaneiden työntekijöiden avulla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sanna Lokkila (HS.fi/mielipide 13.7.) toi esiin sosiaalihuollon ammattihenkilölain aiheuttamat uhat asiakkaiden oikeusturvan toteutumiselle. Lain tarkoituksena on kuitenkin parantaa asiakkaiden oikeusturvaa varmistamalla, että sosiaalihuollon ammattihenkilöillä on vaativien asiakastyön tehtävien edellyttämä koulutus.

Aiemmin sosiaalityöntekijänä on voinut toimia tilapäisesti minkä tahansa tutkinnon suorittanut henkilö tai opiskelija, jolla on arvioitu olevan riittävät edellytykset tehtävän hoitamiseen. Näitä edellytyksiä ovat kunnat voineet arvioida hyvinkin eri tavoin. Hurjimmillaan sosiaalityön sijaisuuksia ovat tehneet toisen asteen tutkinnon suorittaneet tai kokonaan vailla alan koulutusta olevat.

Ammattihenkilölakia koskeva uutisointi on keskittynyt lähes poikkeuksetta siihen, miten laki vaikeuttaa sosiaalityöntekijöiden rekrytointia ja heikentää asiakkaiden avun saantia.

Vastaava laki on ollut voimassa terveydenhuollossa yli kaksikymmentä vuotta. Terveydenhuollon ammattihenkilöiden kohdalla ei ole kuitenkaan keskusteltu siitä, tulisiko lääkäripulan paikkaamiseksi sallia esimerkiksi sairaanhoitajan tai psykologin työskenteleminen lääkärin sijaisena.

Sosiaalityö on vaativaa, ja siinä tehdään toisinaan asiakkaiden perusoikeuksiin puuttuvia päätöksiä. Asiakkaiden avuntarpeeseen vastataan parhaiten pysyvien ja riittävän sosiaalialan koulutuksen saaneiden työntekijöiden avulla.

Muodollisesti päteviä sosiaalityöntekijöitä työskentelee paljon muissa kuin kunnallisen sosiaalihuollon tehtävissä parempien työolojen ja palkkauksen vuoksi. Sosiaalityöntekijäpulaa ei ratkaista pelkästään koulutusta lisäämällä, vaan kuntien on aika etsiä ratkaisua rekrytointivaikeuksiin kehittämällä sosiaalityöntekijöiden työoloja ja palkkausta.

Jos rannalla on vuotavia soutuveneitä eikä yhtäkään airoa, niin auttaako tuoda paikalle lisää soutajia?

Kaisa Pasanen

valtiotieteiden maisteri

sosiaalityöntekijä, Helsinki

Eeva Elfving

yhteiskuntatieteiden kandidaatti

sosiaalityön maisteriopiskelija, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat