Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiaalityössä ei saa tinkiä osaamisesta

Sosiaalihuollon tehtävät perustuvat lainsäädäntöön, joka työntekijöiden on tunnettava.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sanna Lokkila (HS.fi/mielipide 13.7.) oli huolissaan lastensuojelun ahdingosta, jonka hän pelkää pahentuvan sosiaalihuollon ammattihenkilölain seurauksena.

Lakiuudistuksen ensisijainen tavoite on parantaa asiakasturvallisuutta ja asiakkaan oikeusturvaa. Sosiaalityöhön sisältyy merkittävää julkisen vallan käyttöä, asiakkaan oikeuksien rajoittamista ja haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden tukemista. Sosiaalihuollon tehtävät perustuvat lainsäädäntöön, joka työntekijöiden on tunnettava. Ei voi olla asiakkaan vastuulla ottaa selvää siitä, onko oman sosiaalityöntekijän osaaminen riittävää. Tähän on voitava luottaa.

Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden saatavuuteen liittyvät huolet eivät ole uusia, mutta ammattihenkilölaki pakottaa hakemaan niihin ratkaisuja. Tulevaisuudessa myös sijaiselta edellytetään riittäviä sosiaalityön opintoja.

Muutoin lastensuojelun sosiaalityön pätevyysvaatimukset ovat olleet samat vuodesta 2005, eli työnantajilla on ollut yli kymmenen vuotta aikaa panna henkilöstöasiat kuntoon. Valitettavasti näin ei ole tapahtunut, ja siksi myös Talentia kannattaa ammattihenkilölaille pidempää siirtymäaikaa, jota Lokkila ehdottaa.

Talentia on myös laatinut asiakastyön mitoitussuositukset, joita noudattamalla työmäärä työntekijää kohti olisi hallittavissa. Palkkauksen pitäisi olla merkittävästi parempi, jotta se houkuttelisi alalta pois lähteneitä takaisin lastensuojelun pariin. Lisäksi työnantajien tulisi panostaa henkilöstön täydennys- ja erikoistumiskoulutuksiin sekä tarjota mahdollisuus suorittaa opinnot loppuun työn ohessa.

Lastensuojelun asiakasperheiden ongelmat ovat usein monimutkaisia. Osaavinkaan sosiaalityöntekijä ei pysty yksin vastaamaan lasten ja perheiden tuentarpeeseen.

Osaamisesta tinkiminen on kuitenkin lyhytnäköinen ratkaisu, joka tulee ajan mittaan kalliiksi.

Tero Ristimäki

puheenjohtaja

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat