Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hilse hartioilla ei vahvista tieteen ääntä

Paras tietämys löytyy monesti juuri aiheesta tutkimustyötä tekevältä tai tuoreeltaan tehneeltä nuorelta tutkijalta, kirjoittaa Pekka Mattila.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Itä-Suomen yliopiston professori Jukka Korpela (HS Mielipide 12.7.) oli huolissaan siitä, että nykyään asiantuntijoiksi kelpaavat jopa tohtorikoulutettavat jatko-opiskelijat ja – mikä pahempaa – erilaisista tyypillisesti korkeista liike-elämän ja valtionhallinnon tehtävistä rekrytoidut käytäntöön suuntautuneet professorit. Korpelan huoli on onneksi koko lailla turha.

Useista ajankohtaisista teemoista paras tietämys löytyy monesti juuri aiheesta tutkimustyötä tekevältä tai tuoreeltaan tehneeltä nuorelta tutkijalta. He kaikki ovat jo väitöskirjaa työstäessään suorittaneet ylemmän korkeakoulututkinnon ja jatkavat kasvuaan tutkijapolulla kokeneempien professorikollegoiden ohjauksessa.

Tohtoriopiskelijat ovat kaikin puolin erinomaisia ja aiheelleen omistautuneita tietolähteitä, joilta itsekin opin paljon minulle vieraammista kysymyksistä. Vain huonolla itsetunnolla varustettu professori pyrkii rohmuamaan tulevaisuuden nimiltä heille kuuluvaa kunniaa ja näkyvyyttä.

Mitä tulee usein vanhakantaisempia professoreita kauhistuttavaan ilmiöön – käytäntöön suuntautuneiden professoreiden (englanniksi ”professor of practice”) määrän lisääntymiseen –, huoli on vielä turhempi. Esimerkiksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa käytäntöön suuntautuneilta professoreilta edellytetään tohtorin tutkintoa ja tieteellisiä näyttöjä.

Kun taustalla on vielä vuosien kokemus ylimmistä johtotehtävistä ja niiden mahdollistama verkosto, suurin voittaja kansainvälistä standardia noudattavasta uudistuksesta on ennen muuta yliopistoyhteisö itse.

Pintakuohuja ja hetken kuuluisuuksia syntyy medioituneessa maailmassa tämän tästä. Yli ajan julkisuus on kuitenkin sikäli oikeudenmukainen, että kuulluiksi tulevat ne oikeat asiantuntijat, jotka käsittelevät kritiikin ja osaavat ankkuroida osaamisensa suurempaan yhteiskunnalliseen kehykseen.

Monelle unohdetulle ja katkeralle professorille peili onkin paras kesäystävä. Jos oma ääni ei kuulu riittävästi ja eetteriin pääsevät vain omat tohtorikoulutettavat, olisiko vika ahkeruudessa, viitsimisessä tai asenteessa?

Onneksi emme elä enää Suomessa, jossa media etsii asiantuntijansa Kuka kukin on -kirjasta. Kiivastempoisessa maailmassa ajankohtaisuus pätevöittää enemmän kuin ritarikuntien jäsenyys tai virkaikä.

Pekka Mattila

valtiotieteiden tohtori, käytäntöön suuntautunut professori, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat