Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autokannan uusiminen edellyttää valtion ohjausta

Kannattaa tutustua muiden jäsenmaiden ohjausmekanismeihin, joilla on kyetty edistämään vähäpäästöisten autojen käyttöönottoa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallitusohjelman mukaan autoveroa lasketaan pienipäästöisiä autoja suosien hallituskauden aikana niin, että verotuottovaikutus on vuoden 2019 tasolla noin 200 miljoonaa euroa.

Autoveron päästöperusteinen alennus on askel oikeaan suuntaan, sillä se ohjaa kuluttajien valintoja vähäpäästöisiin autoihin. Toimenpide on kuitenkin riittämätön käynnistääkseen laajemman muutoksen henkilöautokannassa.

Suomessa liikennöivien henkilöautojen keski-ikä on korkeimpia EU:n alueella. Kannattaakin tutustua muiden jäsenmaiden ohjausmekanismeihin, joilla on kyetty edistämään vähäpäästöisten autojen käyttöönottoa.

Kiinnostavin malli löytyy Alankomaista, jossa nollapäästöisten työsuhdeautojen autoveroa ei ole ja jossa ajoneuvovero poistettiin kokonaan vuosina 2014–2015. Vastaavasti vähäpäästöisten hybridimallisten työsuhdeautojen autovero oli keskimäärin 457 euroa, eikä niiden ajoneuvoveroa peritty vuosina 2014–2015. Uudistuksen seurauksena etenkin hybridimallien osuus uusista työsuhdeautoista nousi tuntuvasti.

Ruotsissa hankintatukikampanjassa tuki maksetaan kaikille, jotka hankkivat vähäpäästöisen henkilöauton. Nollapäästöisten autojen osalta tuki on noin 4 000 euroa, ladattavien hybridien osalta noin 2 000 euroa.

Kampanjan seurauksena vähäpäästöisten henkilöautojen osuus ensirekisteröidyistä autoista kasvoi alle yhdestä prosentista noin neljään prosenttiin vuosina 2012–2014.

Vastaavanlaisia malleja kannattaisi kokeilla myös Suomessa. Samalla vuoden 2015 kokeilua yli kymmenen vuotta vanhojen autojen romutuspalkkiosta tulisi jatkaa. Se tuotti liikenteeseen yhteensä 8 000 uutta vähäpäästöistä henkilöautoa.

EU:n tavoite päästökaupan ulkopuoliselle sektorille on vähentää hiilidioksidipäästöjä 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Komissio julkistaa vielä tänä vuonna kansalliset velvoitteet vähennystavoitteen taakanjakoon. Suomen osuus tullee olemaan 34–37 prosenttia.

Pelkästään raskaan liikenteen osalta kustannusten on arvioitu olevan satoja miljoonia euroja vuodessa. Maksajia ovat niin teollisuus kuin kansalaiset. Onkin tärkeää, että liikenteen hiilidioksidipäästöjä saadaan vähennettyä mahdollisimman kustannustehokkaasti.

Linja-autojen ja henkilöautojen osalta tämän hetken keskeiset ratkaisut voisivat olla liikenteen sähköistämisen vauhdittaminen. Muun liikenteen osalta biopolttoaineet ovat edelleen keskeisessä osassa muun muassa siksi, että teknologiaharppaukset esimerkiksi akkuteknologiassa antavat vielä odottaa itseään.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin mukaan vähäpäästöisiä henkilöautoja edistävä tukikampanja (hiilidioksidipäästöihin sidottu hankintapalkkio ja romutuspalkkio) edellyttäisi arviolta 25,5 miljoonan euron vuosittaista panostusta. Tuki vauhdittaisi autokauppaa arviolta 10 000 uudella henkilöautolla, mikä lisäisi autoveroa yhteensä 22 miljoonalla eurolla. Kampanjan kokonaiskustannukset olisivat siten varsin maltilliset.

Mia Nores

ryhmäpäällikkö

Teknologiateollisuus ry

Eero Yrjö-Koskinen

Kestävän kaivostoiminnan

verkoston pääsihteeri

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat