Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteys luontoon on hyväksi terveydelle

Jos luontoyhteys kaupungistumisen takia katkeaa, allergioiden ja muiden autoimmuunijärjestelmästä riippuvaisten sairauksien määrä kasvaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Merja Drake kirjoitti mielipidesivulla (HS 11.7.) Helsingin hoitamattomista puistoista.

Viimeaikaiset tutkimukset viherrakenteesta ovat tuoneet tietoa siitä, millaiset viherkohteet ovat kaupunkilaisille tärkeitä. Toiset pitävät viimeisen päälle hoidetuista puistoista. Toiset taas nauttivat, kun kaupungeissa on luonnonmukaisempaa luontoa kuten hoitamattomia puistonlaitoja, ketolaikkuja perhosineen ja rakentamatonta rantaviivaa. Tämä näkemysten kirjo olisi huomioitava maankäytön suunnittelussa.

Tutkimustieto viherrakenteen vaikutuksista fyysiseen terveyteemme lisääntyy koko ajan, ja siihen tulisi suhtautua nykyistä vakavammin. Suomessa lääkäreiden, immunologien ja biologien yhteistyö on tuottanut kansainvälisesti merkittävää tietoa siitä, miten varhainen ja tiivis luontokontakti edesauttaa immuunijärjestelmän kehittymistä.

Miksi tähän tarvitaan luonnonmukaista kasvillisuutta? Immuunijärjestelmään vaikuttaa ympäristön bakteeriyhteisöjen monimuotoisuus. Pitkälle jalostetuissa kasveissa ja nurmissa bakteeriyhteisöt ovat suppeita eivätkä tue immuunijärjestelmän kehittymistä. Mikäli luontoyhteys kaupungistumisen takia katkeaa, allergioiden ja monien muiden autoimmuunijärjestelmästä riippuvaisten sairauksien määrä kasvaa entisestään.

Monet Euroopan pääkaupungit ovat kehittäneet luontopohjaista kaupunkisuunnittelua. Ympäristökeskus tekee tässä yhteistyötä esimerkiksi Oslon ja Barcelonan sekä useiden pienempien kaupunkien kanssa.

Kuten Drake oli pannut merkille, luonnonmukaiset ratkaisut säästävät puistojen hoitokuluissa. Suurempi taloudellinen hyöty syntyy kuitenkin pitkällä aikavälillä pienentyvistä sairauskuluista, sillä pelkästään allergioiden hoitoon kuluu nykyisin miljoonia euroja vuodessa.

Jokainen voi jättää omalle pihalleen luonnonmukaisia laikkuja vaalimaan lasten terveyttä ja tuomaan kauneutta ja väriloistoa ketokukkineen ja perhosineen. Luonnonmukainen puutarha on kaunis paitsi esteettisesti myös älyllisesti.

Eeva Furman

tutkimusprofessori

Suomen ympäristökeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat