Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko poikkeuksellinen julkisuus lieventää tuomiota?

Pätisikö sääntö vain tiettyihin rikoksiin? Mihin?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Rikosoikeuden apulaisprofessori Sakari Melander kirjoitti (HS Mielipide 15.7.), että ”vallitsevan käsityksen” mukaan poikkeuksellisen julkisuuden tulisi vaikuttaa lieventävästi rikoksesta annettavaan tuomioon.

Selväksi ei kuitenkaan tullut, muodostuuko tämä vallitseva käsitys tiettyjen oikeusteoreetikoiden pohdinnoissa tai liberaalien tuomarien mielipiteissä vai vaadittaisiinko siihen korkeimman oikeuden päätös.

Ollaan vaarallisilla vesillä, jos – kuten Melander antoi ymmärtää – oikeusistuimet jakaisivat median valta- ja vastamediaan ja jälkimmäisessä olevat kirjoitukset aiheuttaisivat rangaistusta alentavaa poikkeuksellista julkisuutta. Määrittelisivätkö tuomarit kunkin median laadun? Missä menisi raja; todennäköisesti Breivik ja Bin-laden saisivat melkoista kommentointia myös sosiaalisessa mediassa. Olisiko heidänkin tuomionsa ollut Suomessa pienempi poikkeuksellisen julkisuuden takia?

Vai pätisikö sääntö vain tiettyihin rikoksiin? Mihin? Aivan liikaa vastaamattomia kysymyksiä, joten suutarit pysykööt lestissään: tuomarit arvioikoot rikoksia ja media uutisoikoon niistä kuten parhaaksi näkee.

Juha Martelius

valtiotieteen tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat