Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistojen pääsykokeet ovat riski mielenterveydelle

Valmennuskurssilla sanotaan, että ette sitten kiinnitä pääsykokeessa huomiota, jos vieressä joku alkaa itkeä ja romahtaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan pääsykokeisiin oli tänä vuonna kymmenen päivää aiempaa vähemmän aikaa lukea ja sata sivua enemmän päntättävää. Yhteensä kolme kirjaa oikeuden eri aloista, aikaa seitsemän viikkoa.

Oikeustieteellisen sinänsä tarpeellisilla ja hyvillä valmennuskursseilla sanotaan avoimesti, että täytyy lähes seota, että voi päästä sisään. Sanotaan, että neljä tuntia kestävässä pääsykokeessa ”ette sitten kiinnitä huomiota, jos vieressä joku alkaa itkeä ja romahtaa”.

Niin todellakin voi tapahtua, pääset sisään tai et. Pääsykokeisiin lukeminen vie nuoret henkisesti äärirajoille ja yli, mikä on edesvastuutonta eikä kuulu enää nykyaikaan.

Moni hyvä hakija jäi ulkopuolelle ties monettako kertaa, koska onnistuminen lyhyessä ajassa voi kaatua myös mihin tahansa itsestäkin riippumattomaan mitättömään arjen ongelmaan tai siihen romahdukseen, joka olisi inhimillisemmällä ja modernilla systeemillä ollut kokonaan vältettävissä.

Pääsykokeiden uudistukseen on erittäin iso tarve nuorten aikuisten mielenterveyden vaalimisenkin näkökulmasta. Moni lahjakas ja alalle soveltuva ei koskaan pääse näyttämään nykyjärjestelmässä parastaan vaan ajautuu välivuosikierteeseen ja pahimmillaan menettää itseluottamuksensa vuosikausiksi yhä uusissa pääsykokeissa, jolloin myös syrjäytymisen riski on todellinen.

Toivottavasti monet suunnitelmat, kuten yliopistojen välinen yhteishaku, tasa-arvoisempi osallistumismahdollisuus kalliille valmennuskursseille, pääsykokeiden päällekkäisyyksien poistamien eri alojen välillä, uuden ensiopiskelijakiintiösysteemin tarkistaminen, soveltuvuustestit ja monimuotoisempi valintakoe toteutetaan mahdollisimman pian. Suomella ei ole varaa pelleillä nuorten mielenterveyden ja tulevaisuudenuskon kanssa.

Anita Malkamäki

Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat