Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opettajien koulutuksen keskittäminen lisää akateemista työttömyyttä

Aineenopettajien työllisyystilanne on vaikea yliopistopaikkakunnilla, joilla koulutetaan aineenopettajia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Etenkin aineenopettajien työllisyystilanne yliopistopaikkakunnilla, joilla koulutetaan aineenopettajia, ja niiden työssäkäyntialueilla on vaikea. Esimerkiksi Tampereella ja lähikunnissa englannin lehtorin vuoden sijaisuutta saattaa hakea 100 hakijaa. Samaan aikaan pienillä paikkakunnilla kaukana yliopistopaikkakunnista on pulaa kelpoisista aineenopettajista.

Tilanteeseen ei ole syynä pelkästään se, että aineenopettajiksi valmistuneet ihan huvikseen kieltäytyisivät muuttamasta muualle. Monet löytävät puolisonsa opiskeluaikanaan. Aineenopettajiksi valmistuneiden puolisoiden voi olla hyvin vaikeaa löytää koulutustaan vastaavaa työpaikkaa muualta kuin yliopistopaikkakuntien työssäkäyntialueilta. Tämä johtuu siitä, että nykyään akateemisesti koulutetut löytävät yleensä puolison toisesta akateemisesti koulutetusta.

Opettajien koulutuksen keskittämisellä saadaan välittömiä säästöjä, mutta pitäisi laskea, kuinka paljon koulutettujen opettajien työttömyys tai siirtyminen muihin töihin maksaa yhteiskunnalle. Lisäksi pitää arvioida, millaisia haittavaikutuksia syrjäseutujen opettajien puutteellisilla kelpoisuuksilla on opetuksen laadun kannalta.

Olisi järkevää, jos suomalaisten yliopistojen ja yliopistokampusten työnjaosta, lukumäärästä ja maantieteellisestä sijainnista päätettäessä otettaisiin huomioon koko maan tarpeet. Julkisten alojen akateemista koulutusta vaativiin virkoihin kannattaisi kouluttaa mahdollisuuksien mukaan työvoimaa siellä, missä sille on kysyntää.

Olisi todennäköisesti aika helppoa selvittää kyselytutkimuksella akateemisen työttömyyden syyt yliopistopaikkakunnilla ja laskea määrällinen arvio sille, kuinka kalliiksi tämä ongelma tulee.

Markku Jantunen

diplomi-insinööri, Lahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat