Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikallinen sopiminen voisi pelastaa maaseudun

Paikallinen sopiminen tarjoaisi välineen ottaa huomioon paikkakuntien väliset erot elinkustannuksissa, minkä seurauksena työvoiman edullisuus houkuttelisi yrityksiä siirtämään toimintojaan maaseudulle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Huoli maaseudun autioitumisesta elinkeinojen ja elinympäristöjen rapautuessa ei ole enää vain maalla asuvien huoli, vaan se näyttää koskevan myös niitä satojatuhansia kaupunkilaisia, jotka omistavat kesämökkejä järvien rannoilla ja jotka uhkaavat jäädä vaille tarvitsemiaan paikallisia palveluita (HS Mielipide 13.7.).

Huolen pitäisi nyt koskettaa koko Suomea, sillä viimeisetkin työkykyiset ovat lähtemässä kotikylistään. Sen jälkeen ei mene enää kuin muutama kymmenen vuotta, kun taakse jääneet eläkeläiset ovat joko kuolleet tai joutuneet laitoshoitoon.

Kylien tyhjeneminen tarkoittaa muun muassa hylättyihin asuntoihin sidotun valtavan kansallisomaisuuden hukkaamista. Samalla asutuskeskuksissa muuttoliikkeestä johtuva lisääntynyt kysyntä nostaa asumisen hintaa niin, että yhä kasvava joukko ihmisiä joutuu turvautumaan yhteiskunnan tukeen.

Näin tapahtuu siitä huolimatta, että asumiseen kaavoitetaan ja rakennetaan uusia alueita. Muuttoliike myös osaltaan pahentaa työttömyysongelmaa asutuskeskuksissa.

Maaseudun ongelmia ei ratkaista kesämökkien kiinteistöveroja korottamalla eikä rantarakentamista helpottamalla. Keskeinen ongelma koskee työn tarjontaa, johon jo oli lähellä syntyä ratkaisu mutta joka menetettiin kilpailukykysopimuksessa.

Työehtojen paikallinen sopiminen tarjoaisi välineen ottaa huomioon paikkakuntien väliset erot elinkustannuksissa, minkä seurauksena työvoiman edullisuus houkuttelisi yrityksiä siirtämään toimintojaan maaseudulle.

Tällä olisi merkittäviä vaikutuksia koko maahan: Väestön pako maaseudulta suuriin asutuskeskuksiin vähenisi tai suunta saattaisi jopa kääntyä kaupungeista maalle. Maaseutu elävöityisi ja säilyisi asuttuna sen sijaan että se tyhjenisi.

Kun muuttovirta kaupunkeihin ehtyisi, asuntopula siellä hellittäisi ja asuntojen hintojen nousu saattaisi jopa kääntyä laskuun. Asumiskulujen tasaantuessa ihmisten mahdollisuus tulla toimeen palkallaan paranisi.

Pekka Sakki

psykoanalyytikko, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat