Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki toivovat turvallista elämää

Tavalliset kansalaiset ovat syyttömiä eri valtakuntien ja niiden vallanpitäjien ristiriitoihin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Historiassa täydellisen rauhan kaudet ovat poikkeuksellisia: sota on näyttäytynyt rauhaa normaalimpana olotilana. Pyrkimys rauhaan on silti ollut olemassa antiikin ajoista lähtien: aina on ollut ihmisiä, jotka ovat etsineet tapoja välttää sotia ja turvata rauhaa.

Ydintuhon varjostamassa maailmassa todellinen huoli muodostuu sotien mittakaavasta ja tuhoisuudesta. Kun 1800-luvun jälkipuoliskolla otettiin käyttöön konekiväärit, sotilaat sanoivat, että sodat ovat lopullisesti ohitse: kukaan järkevä kenraali ei aja joukkojaan sarjatuleen. Ensimmäisessä maailmansodassa Sommen rintamalohkolla tapettiin konekivääri- ja tykistötulessa päivässä lähes 20 000 parhaimmassa iässä ollutta miestä. Haavoittuneita oli kaksinkertainen määrä.

Historian valossa on turha luulla, ettei uusia tuhoaseita käytetä. Kyllä käytetään, ellei nopeasti ryhdytä määrätietoisiin toimenpiteisiin.

Viime vuosisadan sodissa kuoli satoja miljoonia ihmisiä. Väkivalta kohdistui entistä enemmän naisiin ja lapsiin.

Nyt on jälleen alettu uhkailla huippuunsa kehittyneiden aseiden lisäksi ydinaseilla, jotka tuhoavat lukuisia ihmisiä kerralla. Tämänkaltainen rauhanturvaaminen ei voi olla valtakuntien puolustamisen tarkoitus.

Euroopan ei pitäisi suistua jälleen uuteen katastrofiin. Euroopan maista voidaan tehdä arvokkaan elämän yhteiskuntia, jos jo antiikin ja valistusajan ajattelijoilta peräisin olevat opit tiivistetään käytännön toimenpiteiksi.

Viime kädessä kaikki kansalaiset kaikkialla maailmassa toivovat rauhaa, työpaikkoja, toimeentuloa ja turvallista elämää.

Aseisiin perustuva turvallisuuspolitiikka on jo aikoja sitten tullut tiensä päähän. On täysin tarpeetonta kouluttaa ja sitouttaa miljoonia ihmisiä useimmiten keksittyjen riitojen ratkaisemiseen – ja tapattaa heitä. Tavalliset kansalaiset ovat syyttömiä eri valtakuntien ja niiden vallanpitäjien ristiriitoihin. He eivät ymmärrä, miksi ja minkä puolesta heidän on annettava henkensä.

Rahaa on käytettävä kaikkeen muuhun paitsi aseisiin. On rohkeasti kysyttävä, missä tulee moraalimme, missä on ”länsimainen” kristillinen sivistyksemme. Miksi niiden aina pitää tulla perässämme? Eivätkö ne voisi olla edessämme, heti käytettävissä?

Ilkka Huovio

filosofian tohtori

historioitsija, rauhantutkija

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat