Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rauhanjuna olisi taas ajankohtainen

Vuonna 1982 Suomessa eri alojen taiteilijat esiintyivät yli 300 tilaisuudessa, jotka keräsivät 140 000 osanottajaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Taiteilijoiden rauhanjuna aloitti kymmenen päivää kestäneen matkansa Helsingin rautatieasemalta 16. huhtikuuta 1982. Oma roolini rajoittui projektin alkurahoituksen järjestämiseen, mutta olin hengessä mukana ja seurasin junan kulkua viestimistä. Rauhanjunan tunnus oli ydinaseeton Pohjola.

Tuohon aikaan Euroopassa ihmiset ilmaisivat rauhanmarsseissa pelkonsa kasvavan asevarustelun seurauksista mutta myös tahtonsa muuttaa kehityksen suuntaa. Tietoisuus uusien asejärjestelmien kehittämisestä herätti puolustamaan elämää. Suomessa eri alojen taiteilijat esiintyivät yli 300 tilaisuudessa, jotka keräsivät 140 000 osanottajaa. Alueellisesti projektiin osallistui ihmisiä eri yhteiskuntaelämän aloilta ja erilaisista taustoista yli puoluerajojen.

Yhteiskunnallinen ilmapiiri oli noina aikoina rauhan asialla sotilaallisia varusteluja vastaan – se saattoi heijastua suomalaisten enemmistön EU-ratkaisussa seuranneella vuosikymmenellä.

Nyky-Suomessa sotilaallisten uhkakuvien esittäminen on lähes päivittäistä: mielipideilmastoa muokattaneen suopeaksi miljardien hävittäjähankinnoille – ja Natolle? Harvemmin julkaistaan kriittisiä pohdintoja sotilasliittoon kuulumisen riskeistä tai siitä, kuka liittymisen jälkeen päättää turvallisuuspolitiikastamme.

Sotilaidemme lähettäminen konflikteihin, joita emme itse ole aiheuttaneet, olisi myös mielenkiintoinen kysymys. Sotilasliiton ydinasepelotteeseen perustuva ”turvatakuu” on harhaa. Pelotteiden sijoittamisella maamme rajoille varmistettaisiin ennen kaikkea se, että konfliktitilanteessa olisimme yksi ensimmäisiä kärsijöitä.

Ovatko maamme nykyiset päättäjät valmiita investoimaan miljardeja euroja hävittäjiin samaan aikaan, kun sote-menoista aiotaan tinkiä kolme miljardia euroa? Arvio sotilasliiton hintalapusta eli puolustusmenojen vuosittaisesta lisämenosta on 50 miljoonaa euroa. Jäsenmaksun tulevat korotukset eivät liene Suomen päätettävissä. Mielestäni turvallisuutemme takeena on edelleen sotilaallinen liittoutumattomuus ja aktiivinen, onnistunut diplomatia. Näistä meillä on hyvää näyttöä.

Ensi keväänä rauhanjunaprojektista tulee kuluneeksi 35 vuotta. Nyt olisi painavat syyt vastaavalle, näkyvälle ja kuuluvalle rauhanhankkeelle – muutoinkin kuin merkkivuoden takia.

Kuka panisi junan liikkeelle?

Esa Fagerlund

Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat