Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raskauteni vaati terveydenhuollolta paljon

Olen kiitollinen minun ja lapseni saamasta ensiluokkaisesta hoidosta. Silti olin yllättynyt, kuinka raskaustoiveeseeni suhtauduttiin alusta alkaen pelkästään myönteisesti, kirjoittaa Jenna Korkiakoski.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kari Teramo ja Mika Nuutila olivat huolissaan (HS Vieraskynä 16.7.) odottavien äitien ylipainon sekä raskausajan diabeteksen aiheuttamista moninaisista terveysriskeistä ja yhteiskunnalle koituvista lisäkustannuksista. Teramon ja Nuutilan mukaan terveydenhuollon resurssien turhaa kuormittamista voitaisiin ehkäistä huolellisella raskauden suunnittelulla – ylipainoisten tapauksessa painoa pudottamalla ja huolehtimalla omasta kunnosta jo ennen raskautta.

Kirjoitus oli täyttä asiaa ja sai minut jälleen kerran pohtimaan omaa raskauttani sekä siihen tuhlattuja yhteiskunnan veroeuroja. Olen sairastanut tyypin 1 diabetesta 13-vuotiaasta saakka. Tämän vuoden maaliskuussa sain esikoiseni, jota ei olisi ilman Seinäjoen keskussairaalan erinomaista, pitkäjänteistä ja monen eri osaston työpanoksen vaatinutta hoitoa.

Raskauden suunnittelu alkoi diabeteslääkärien ja hoitajien kanssa, ja kun olin saavuttanut riittävän hyvän verensokeritason, sain luvan yrittää raskautta. Koko raskausajan olin tiheässä seurannassa niin äitiys- kuin diabetespolillakin, ja sikiön kasvua seurattiin kuukausittaisella ultaäänikuvauksella.

Vaikka kaikki sujui hyvin, sikiö kasvoi loppuraskaudesta nopeasti suureksi. Muutamien sairaalassa vietettyjen tarkkailupäivien jälkeen poikamme syntyi hieman ennenaikaisena keisarileikkauksella. Vauvamme vietti syntymänsä jälkeen viikon vastasyntyneiden teholla, jotta hänen verensokerinsa saatiin hyvälle tasolle.

Lukemattomat terveydenhuollon ammattilaiset ovat siis panneet ammattitaitonsa peliin, jotta minä – diabeteksestani huolimatta – saisin kokea oman lapsen tuoman onnen. Olen erittäin kiitollinen minun ja lapseni saamasta ensiluokkaisesta hoidosta. Silti olin ja olen edelleen yllättynyt, kuinka raskaustoiveeseeni suhtauduttiin alusta alkaen pelkästään myönteisesti, vaikka riskit sekä äidille että vauvalle sekä terveydenhuollolle koituva kuormitus ovat olleet hyvin tiedossa. Mielestäni olisi ollut perusteltua suhtautua tällaisessa tilanteessa raskaustoiveisiini myös kriittisesti – lapsen saaminen kun ei muutenkaan ole itsestäänselvyys.

Jenna Korkiakoski

Seinäjoki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat