Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos kaikki ryhtyisivät vegaaneiksi, kotieläimet häviäisivät

Villieläimillä menisi hyvin, jos niitä ei metsästettäisi. Kolarit eläinten kanssa lisääntyisivät, ja ajan mittaan autoilla ja junilla liikkuminen kävisi hankalaksi ja vaaralliseksi, kirjoittaa Anna Maija Kekki.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Veganismin suosio tuntuu olevan kasvussa ainakin siitä päätellen, että sitä puolustavia kirjoituksia ilmestyy tämän tästä. Veganismia pidetään eettisenä elämäntapana, ja sitä perustellaan eläinten oikeuksilla sekä ympäristönsuojelulla, kuten Maija Aalto kolumnissaan (HS Torstai 14.7.). Myös Elisa Husu (HS Mielipide 5.7.) esitti samoja argumentteja. Husu sanoi lisäksi, ettei hän hyväksy väkivallan kulttuuria.

Tuollaisia perusteluja on vaikea ymmärtää. Toki eläinten huono kohtelu ja liiallinen laiduntaminen ovat epäeettistä toimintaa, mutta eläintaloutta voidaan hoitaa myös eettisesti, eläimiä arvostaen ja ympäristöystävällisesti. Niin tehdäänkin nykyisin yhä enemmän.

Millaiseksi maailma muodostuisi, jos kaikki ryhtyisivät vegaaneiksi? Ei olisi lainkaan kotieläimiä. Poissa olisivat lempeäsilmäiset lehmät, lampaat, possut ja kanat. Ei niillä siinä maailmassa olisi oikeutta edes syntyä, saati tulla suojelluiksi. Kissoja ja koiriakaan ei voisi olla, koska ne eivät tule toimeen vegaaniruualla.

Villieläimillä sen sijaan menisi hyvin, jos niitä ei lainkaan metsästettäisi. Kolarit eläinten kanssa lisääntyisivät rajusti, ja ajan mittaan autoilla ja junilla liikkuminen kävisi kovin hankalaksi ja vaaralliseksi.

Suuri vaiva ja kustannus koituisi siitä, että peltoja pitäisi suojella villieläimiltä. Järvet rehevöityisivät, jos kalaa ei poistuisi niistä.

Joidenkin laskelmien mukaan maa riittäisi Suomessa tuottamaan tarpeeksi kasviproteiinia – mutta ruuan tuonti lisääntyisi, sillä ihmiset varmaankin haluaisivat vaihtelua härkäpavuille ja sienille. Pellavaa ja hamppua viljeltäisiin runsaasti, mikä vaatisi paljon peltoa ja ravinteita.

Myös keinokuitujen tuotanto lisääntyisi, ja vaikka jätteet nykyisin poltetaankin, luontoon leviäisi pikkuhippusina yhä enemmän lahoamatonta ainesta. Vähäisetkin niityt vähenisivät entisestään, ja perinteiseen maatilaympäristöön sopeutuneet eläin- ja kasvilajit häviäisivät.

Ihminen on ottanut oman paikkansa lajien joukossa. Tuo paikka on kiistatta liian iso, mutta tuskin veganismi auttaisi meitä elämään sopivammassa vuorovaikutuksessa muun elollisen kanssa.

Eläimet ovat aina tappaneet ja käyttäneet toisiaan ravintona. Ilman sitä ei nykyisen kaltainen elämän monimuotoisuus olisi lainkaan mahdollista. ”Väkivallan kulttuuri” on ikiaikainen luonnon tapa toimia. Ihmisenkin on parasta vain sopeutua siihen.

Anna Maija Kekki

Keitele

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat