Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian EU-ero horjuttaa unionin ilmastopolitiikkaa

Eron kielteiset vaikutukset näkyisivät kuitenkin suhteessa enemmän Britannian rajojen sisällä kuin EU:ssa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suurimmat Britanniassa toimivat ympäristöjärjestöt, WWF mukaan lukien, ottivat brexit-keskustelussa poikkeuksellisen vahvasti poliittisesti kantaa EU:ssa pysymisen puolesta. Syynä oli pelko siitä, että Britannian ero jäädyttäisi maan ympäristölainsäädännön kehittämisen puoleksi vuosikymmeneksi brexit-keskustelujen viedessä tilaa muilta poliittisesti tärkeiltä teemoilta.

EU-politiikassa on saavutettu suuria ympäristövoittoja, kuten 28 jäsenmaan yhteinen ilmasto- ja energiapolitiikka. Se joutuisi brittien eron myötä hakemaan uuden tasapainopisteen. Eron kielteiset vaikutukset näkyisivät kuitenkin suhteessa enemmän Britannian rajojen sisällä kuin EU:ssa.

Britannian ilmastopolitiikka nojaa EU:n yhteisten tavoitteiden lisäksi määrätietoiseen kansalliseen lainsäädäntöön. Ero mutkistaisi työtä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Paikallisen lainsäädännön kumoaminen on helpompaa ilman EU:n suojaa, jos ilmastoskeptinen puolue saa maassa lisää poliittista valtaa. Ukip onkin jo kerran tehnyt vaalilupauksen ilmastolain kumoamisesta.

On ennustettu, että epävarmuus Britannian markkinoilla hankaloittaisi uusien investointien tekemistä maassa. Tämä olisi tuhoisaa, koska ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää fossiilisiin polttoaineisiin nojaavan energiainfrastruktuurin uudistamista lyhyessä ajassa.

Onneksi Britannian uusin hiilibudjetti velvoittaa saarivaltion leikkaamaan päästöjään vuoteen 2032 mennessä 57 prosentilla vuoteen 1990 verrattuna. Tämä antanee markkinoilla varmuutta siitä, että siirtyminen vähähiilisyyteen jatkuu.

Kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen on EU:ssa jaettu päästökauppaan ja sen ulkopuoliseen sektoriin. Markkinavoimiin uskova Britannia on aina ollut merkittävä päästökaupan puolestapuhuja ja vastavoima muun muassa uudistuksia vastustaville Suomelle ja Itä-Euroopan maille.

On todennäköistä, että Britannian yli 700 päästökauppaan kuuluvaa laitosta muodostavat oman erillisen päästökauppajärjestelmänsä, ja päästökauppa jatkuu.

Toinen osa päästöistä, kansallinen taakanjako, on Suomen kannalta kiinnostavampi kysymys. EU-komissio julkaissee 20. heinäkuuta ehdotuksen kasvihuonekaasujen päästöjen kansallisesta jyvityksestä. Taakanjakosektori kattaa Suomelle perinteisesti hankalat osa-alueet, kuten liikenteen ja maatalouden.

Jyvitys tapahtuu yleensä bruttokansantuotteeseen suhteutettuna. Mikäli Britannia jättää virallisen erohakemuksensa, tämä luku tulee kasvamaan kaikilla. Suomenkin päästötavoitteet todennäköisesti kiristyvät, mikä on hyvä asia.

Vaikka Britannian EU-kansanäänestystä edeltänyt keskustelu oli kaukana faktapohjaisesta, kritiikki itsessään ei ole vaarallista. On täysin aiheellista vaatia EU:ta jatkuvasti perustelemaan olemassaoloaan korkeatasoisen lainsäädännön ja EU-diplomatian tuomien hyötyjen kautta.

Samalla meidän kaikkien on tarkasteltava kriittisesti, riittävätkö kansallinen osaamisemme ja poliittinen pääomamme täyttämään ne saappaat, jotka EU nyt täyttää puolestamme.

Kaarina Kolle

ilmastoasiantuntija

WWF Suomi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat