Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoria pitää varjella kilpailuhulluudelta – sisäinen levollisuus mahdollistaa keskittyneen opiskelun

Eheän ihmisen ei tarvitse kukistaa muita oman arvonsa lunastamiseksi, eikä yksi epäonnistuminen vie elämänhalua.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Anita Malkamäki kuvasi (HS.fi/mielipide 16.7.) yliopistojen pääsykokeisiin liittyvää stressiä ja pänttäämisen aiheuttamia henkisiä romahduksia. Hän vaati valintakokeiden uudistamista inhimillisemmiksi.

Yliopistojen valintakriteerejä tulee uudistaa, mutta harkitusti. Opettajaa, juristia tai arkkitehtiä ei voi valita samoilla perusteilla. Ulkoa pänttäämisen taito ei riitä opiskelijalle, mutta kyky lukea, omaksua ja ymmärtää laajoja kokonaisuuksia kuuluu ehdottomasti akateemiseen opiskeluun.

On herkkiä ihmisiä, jotka ahdistuvat suorituspaineissa, koska pelkäävät epäonnistumista. He tarvitsevat terapeutin apua. Voi myös olla, että suvun traditiot velvoittavat pyrkimään juristiksi tai lääkäriksi huolimatta nuoren omista toiveista.

Terapeutit ovat varoittaneet pitkään yhteiskunnassa ylikorostuneen kilpailun ja kovien arvojen vaaroista. Monen nuoren perusturvallisuus järkkyy, ja romahdus voi tulla äkkiä.

Jotkut nuoret ovat eläneet ilman rajoja ja velvollisuuksia: heillä ei ole kykyä ponnistella eikä sietää pettymyksiä. Median suoltamat jutut onnellisista menestyjistä luovat epärealistisen kuvan elämästä. Kaikki pitäisi saavuttaa nopeasti ja helposti.

On suorastaan muodikasta pilkata tiedon turhaa pänttäämistä. Tieto on kuulemma taskussa, älylaitteella. Opiskelun pitäisi olla vain omaehtoista, ihanaa herkkua. Viimeistään yliopiston pääsykokeessa unelmatorttu voi juuttua henkitorveen.

Virallisessa koulutuspolitiikassamme korostuu voimakkaasti ”tulevaisuusosaajien” valmennus. Enää koulusta ei puhuta tasapainoisten, eheiden ihmisten kasvattajana. Eheä ihminen luottaa itseensä ja tuntee kelpaavansa omana itsenään. Sisäinen levollisuus ja kasvatuksen luoma turvallisuudentunne mahdollistavat keskittyneen opiskelun. Eheän ihmisen ei tarvitse kukistaa muita oman arvonsa lunastamiseksi, eikä yksi epäonnistuminen vie elämänhalua.

On ehdotettu jopa, että opiskelijat valittaisiin yliopistoon koulutodistusten perusteella. Pisa-mittausten kärkeen nousseissa maissa lukiolainen opiskelee jopa 16 tuntia vuorokaudessa päästäkseen yliopistoon. Loppukoepäivänä katoilla on vartijoita estämässä epätoivoisia nuoria hyppäämästä kadulle.

Lapsia ja nuoria pitää varjella kilpailuhulluudelta. Suomessakin on lapsia, jotka kertovat jo alakoulussa hautovansa itsemurhaa koulupaineiden vuoksi.

Neljättä kertaa suvun vaatimuksesta alalle pyrkivälle voi ennustaa ongelmia, pääsi yliopistoon tai ei. Ylilääkärin ja pankkiirin tulisi iloita aidosti siitä, että pojasta tuli lastentarhanopettaja ja tyttärestä käsityöläinen – omasta halustaan.

Kari Uusikylä

didaktiikan emeritusprofessori

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat