Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikkia palveluita ei tule kilpailuttaa

Suomi on hukkaamassa valtavan määrän kansalaisten vapaaehtoistyötä heikentämällä merkittävästi kolmannen sektorin järjestöjen toimintaedellytyksiä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Maija Anttila (sd) jatkoi (HS Mielipide 13.7.) keskustelua Suomen valitsemasta linjasta sisällyttää kaikki, myös haavoittuvissa olosuhteissa elävien henkilöiden tarvitsemat sote-palvelut hankintalain mukaisten kilpailusäännösten alaisiksi. Anttila ei ymmärtänyt tätä valintaa tarkoituksenmukaisuus- tai oikeudellisesta näkökulmasta. Hänen ajatuksiinsa on helppo yhtyä.

EU-oikeudellisesti unionin jäsenvaltioissa noudatetaan samojen direktiivien vallitessa tyystin toista linjaa.

Minulla on kokemusta etenkin rikoksiin syyllistyneiden ja vankilasta vapautuneiden henkilöiden päihde-, asumis-, koulutus- ja työllistymispalveluista. Esimerkiksi Saksassa vain huumeiden käyttäjien neulojen vaihto-operaatio on todettu kannattavaksi kilpailuttaa.

Kaikki muut palvelut vaativat sellaista asiantuntemusta, vertaisosaamista ja kyvykkyyttä pitkäaikaisiin vuorovaikutussuhteisiin asiakkaiden kanssa, että palveluiden kilpailuttamisesta on vain haittaa perustehtävän menestykselliselle hoitamiselle.

Ymmärtääkseni Suomen hallitus ja eduskunta ovat perustelleet valintaa pk-yritysten tukemisella valiten myös direktiiviä alhaisemmat kynnysarvot. Tämä valinta ja alhaiset kynnysarvot eivät ole estäneet palveluiden keskittymistä muutaman suuren, kansainvälisten pääomasijoittajien omistaman yhtiön haltuun.

Suomi on hukkaamassa valtavan määrän kansalaisten vapaaehtoistyötä heikentämällä merkittävästi kolmannen sektorin järjestöjen toimintaedellytyksiä näiden valintojen seurauksena.

Britannian brexit-äänestyksen jälkeen on myös suoraan kysyttävä, kuinka kauan suomalaiset kestävät tätä selvää demokratiavajetta. Meillä kansalaisten tarvitsemat elintärkeät palvelut on ajettu epävarmuuden tilaan vetoamalla sisäpoliittisilla intresseillä Euroopan unioniin tavalla, joka ei kestä vertailua muihin jäsenmaihin.

Reino Seppänen

entinen johtava sosiaalityöntekijä

Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat