Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maltillisten on aika korottaa ääntään

Lähdetään maltillisten marssille hölmöyttä ja pahuutta vastaan, kirjoittaa Juha Wikström.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen viime aikojen tapahtumia seuratessani miettinyt usein, mihin maltillisten ihmisten ääni on kadonnut maailmasta. Tapahtumilla tarkoitan esimerkiksi Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjaa, Britannian EU-äänestystä, jännityksen kiristymistä Venäjän ja Euroopan välillä, ja nyt viimeksi Nizzan törkeää terrori-iskua ja Turkin sotilasvallankaappausyritystä.

Maltillisiin ihmisiin voi kuulua hyvin koulutettuja, sivistyneitä, maailmaa nähneitä, rationaalisia ihmisiä, joiden on vaikea ajattelussaan hyväksyä mustavalkoisia joko–tai-asetelmia. Toisaalta maltillisiin kuuluvat myös ne ihmiset, jotka toivovat vain, että päivät toistuisivat toistensa kaltaisina, olot ehkä hiukan paranisivat ja olisi turvallista viettää aikaa läheisten kanssa.

Uskaltaisin väittää, kuten Ilkka Huovio kirjoituksessaan (HS Mielipide 17.7.), että ihmisten enemmistö on meitä maltillisia.

Miksi kuitenkin Yhdysvaltain presidentinvaalissa on ehdokas, jonka mahdollinen voitto pelottaa meitä maltillisia? Miksi brexit-tulosten selvittyä me maltilliset kauhistuimme – eihän tässä näin pitänyt käydä?

Miksi Venäjän maltilliset suostuvat ääneti seuraamaan valtion johdon suurvaltapullistelua, josta on vain haittaa ihmisille maassa, jossa on luonnonvaroja, pinta-alaa, kulttuuria ja sivistystä vaikka muille jakaa?

Miksi maailman maltilliset muslimit eivät nouse väkevästi sanomaan, että heidän rauhanomaisella uskonnollaan ei ole mitään tekemistä lainsuojattomien aavikkobandiittien kanssa? Miksi Turkissa maltilliset joutuvat ensin häpeämään itsevaltaa hamuavan presidentin despoottisia toimia ja sitten todistamaan toivottoman vanhanaikaista yritystä kaapata valta väkivalloin?

Maailman maltillisten käsi on jo puristunut nyrkkiin ainakin taskussa. Olisiko jo aika ottaa nyrkki pois taskusta, lyödä se pöytään ja nousta vaikka siihen rauhanjunaan, josta Esa Fagerlund kirjoitti (HS Mielipide 17.7.)? Maltillisten mitta alkaa olla täysi. Lähdetään maltillisten marssille hölmöyttä ja pahuutta vastaan.

Juha Wikström

opetustyöläinen

Kirkkonummi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat