Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koko ihmiskunta voi pitkällä aikavälillä siirtyä vegaaniseen ruokavalioon

Tietenkin ihmisen pitäisi rajoittaa mielihalujaan – emme voisi rakentaa mihin lystäämme tai syödä mitä haluamme. Olen kuitenkin varma, että ihminen eläinkunnan nokkelimpana lajina keksisi keinot edelleen asua, liikkua, syödä ja viihtyä, kirjoittaa Karla Loppi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Anna Maija Kekki pohti (HS.fi/mielipide 17.7.), miten maailma muuttuisi, jos kaikki ryhtyisivät vegaaneiksi. Hirvikolarit lisääntyisivät, ja nykyiset tuotantoeläimemme kuolisivat sukupuuttoon.

Ajatukset ovat toki ymmärrettäviä. Ne kuitenkin kuulostavat yhtä alkeellisilta kuin usein kuulemani ”jos lehmiä ei lypsettäisi, niiden utareet räjähtäisivät” -perustelu, josta pitäisi sitten tehdä johtopäätös, että eläinten rakastaja ostaa runsaasti maitoa helpottaakseen lehmien olotilaa.

Ei ole odotettavissa tulevaisuutta, jossa kaikki yhtäkkiä lakkaavat käyttämästä eläintuotteita. Muutos on parhaimmillaankin vuosikymmenien mittainen, emmekä me nyt pysty edes kuvittelemaan, millainen olisi ihmiskulttuuri, jossa elettäisiin aidosti toisenlajisten eläinten vapautta kunnioittaen.

Tietenkin ihmisen pitäisi tuolloin rajoittaa omia mielihalujaan – emme voisi rakentaa mihin lystäämme tai syödä mitä haluamme. Olen kuitenkin varma, että ihminen eläinkunnan nokkelimpana lajina keksisi keinot edelleen asua, liikkua, syödä ja viihtyä. Meillä olisi moraalinen velvoite tehdä tämä niin ympäristöä säästävästi kuin mahdollista.

Kun kulttuurimme ja ajattelutapamme pikkuhiljaa muuttuvat, voin vakuuttaa, että ei tunnu lainkaan pahalta muuttaa tottumuksiaan. Niinhän me vegaanit teemme jo nyt. Kyllä liha minulle makunsa puolesta edelleen kelpaisi, mutten sitä syö, koska haluan katsoa ystäviämme eläimiä silmiin hyvällä omallatunnolla.

Uskon, että tulevaisuudessa näin haluaa yhä useampi, kunnes jossain vaiheessa jokainen. Kekin johtopäätös, että ihmisten olisi vain alistuttava väkivallan kulttuuriin, ei pidä paikkaansa. Meidän ei tarvitse, emmekä me halua.

Karla Loppi

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat