Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotimainen omistaja on parempi kuin ulkomainen

Suomen talouden ongelma on siinä, että liian monen työntekijän palkka maksetaan suoraan tai välillisesti verotuloilla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kari Stadigh vaati haastattelussaan (HS Talous 17.7.) viimeinkin kiinnittämään huomiota omistajuuteen, erityisesti kotimaiseen, jonka hän arvelee olevan ratkaisu Suomen talouden ongelmiin.

Vaikka Stadigh antaa toisin ymmärtää, tästä omistajuuden teemasta on mielestäni puhuttu viime vuosina aika paljon. Erilaisia toimia investointien houkuttelemiseksi ja omistajien aseman vahvistamiseksi on jo tehty.

Esimerkiksi samaan aikaan kun yksityisen kansalaisen verotusta on monin tavoin kiristetty, yritysveroa on kevennetty merkittävästi ja muitakin työnantajiin kohdistuvia maksuja on pienennetty. Myös tämä kilpailukykysopimus nimenomaan on tulonsiirto yksityiseltä veronmaksajalta omistajien suuntaan. Tällaisia toimia on varmasti tarvittu tässä tilanteessa, mutta on niitä jo tehtykin. Ei tämä teema mitenkään uusi ole.

Mitä tulee omistajuuden kotimaisuuteen, olen siitä samaa mieltä, että kotimainen omistaja on parempi kuin ulkomainen muiden tekijöiden ollessa samoja. Mutta muut tekijät eivät useinkaan ole samoja. Ajatellaanpa vaikka Supercell-esimerkkiä: kun yritys myytiin ulkomaille, kotimaiset omistajat rikastuivat, ja samalla yrityksen mahdollisuudet päästä Aasian markkinoille paranivat. Työntekijöiden määrä kotimaassa, bkt-vaikutus ja verotulojen summa ovat vain kasvaneet myynnin jälkeen.

Riippuu yrityksen tilanteesta, mikä ratkaisu on paras. Terve talous koostuu mielestäni vahvoista kotimaisista ja ulkomaisista omistajista ja työllistäjistä. Tärkeintä on kuitenkin se, että yksityiset yritykset – sellaiset, joiden työntekijöiden palkkoja ei makseta verotuloilla – työllistävät Suomen rajojen sisäpuolella.

Suomen talouden ongelma on siinä, että liian monen työntekijän palkka maksetaan suoraan tai välillisesti verotuloilla. Esimerkiksi yksityisen lääkäriaseman maksut maksetaan pääosin verorahoista.

Työn verotus on paljon korkeampi kuin yritysten, joten kansantalouden ja valtion verotulojen kannalta paras työnantaja on se, joka maksaa eniten palkkoja Suomessa pitkällä aikavälillä. Tähän vaikuttaa työllistettyjen määrä ja palkkataso. Työntekijänkin kannalta on hyvä, että on monenlaisia omistajia, jotka kilpailevat työntekijöistä.

Koska yritysveroa on kevennetty suhteessa palkkaverotukseen, pääkonttorin sijainnilla ei enää ole yhtä suurta merkitystä kuin aiemmin. Kyllä sillä edelleen jokin merkitys on, koska pääkonttorin palkkataso on keskimääräistä korkeampi ja siellä on päätösvaltaa.

Kuitenkin myös kotimaassa pääkonttoriaan pitävien firmojen omistajuus on pääosin ulkomailla pörssiomistusten kautta.

Markus Halonen

valtiotieteiden maisteri, Tuusula

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat